Фармацевти нарекоха руската ваксина срещу Covid-19 кутията на Пандора

Правителството на Русия планира да даде условна регистрация на ваксина, разработена от московския институт "Гамалея“

19:46 | 10 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Надпреварата на Русия да позволи използването на потенциална ваксина срещу коронавируса, преди клиничните тестове да са изцяло приключили, може да постави хората под риск, заявиха представители на местна асоциация на мултинационални фармацевтични компании, цитирани от Bloomberg. 

Правителството планира да даде условна регистрация на ваксина, разработена от московския институт "Гамалея“, което ще отвори вратата за цивилна употреба. В писмо до министъра на здравеопазването Михаил Мурашко обаче Асоциацията на организациите за клинични проучвания предупреди, че широката употреба на ваксината може да бъде опасна. 

“Защо всички компании следват правилата, но руските не? Правилата за провеждането на клинични изпитвания са строги. Те не могат да бъдат нарушавани”, заяви изпълнителният директор на асоциацията Светлана Завидова, цитирана от Bloomberg. “Това е кутията на Пандора и не знаем какво ще се случи, ако на хората бъде поставена недоказана ваксина”, изтъкна тя. 

Ваксината на “Гамалея”, която се разработва съвместно с Руския фонд за директни инвестиции, започна трета фаза на тестване миналата седмица. Премиерът Михаил Мишустин заяви в понеделник, че се надява ваксината да бъде регистрирана „скоро“, докато един от заместниците му посочи, че производството вероятно ще започне следващия месец, а здравното министерство обяви, че масовите ваксинации могат да започнат до октомври.

Говорителят на Световната здравна организация Кристиан Линдмайер отбеляза пред репортери миналата седмица в Женева, че ваксините трябва да преминат през всички етапи на тестване, преди да бъдат лицензирани.

Конкурентно поведение 

“Ние гледаме на това като на част от конкурентното поведение на някои западни фармацевтични компании, които искат да доминират на пазара на ваксини и не искат конкуренция”, заяви ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев. "Министерството на здравеопазването на Русия ще следва всички необходими процедури за одобрение”, добави той. 

Изследователи и фармацевтични компании в други страни, включително САЩ, Великобритания, Япония и Китай, също се опитват да разработят ваксина. AstraZeneca, Moderna и Pfizer започнаха късни фази на изпитвания, като се очаква първоначалните резултати от тестовете върху хора да станат ясни най-рано през октомври. 

Асоциацията на организациите за клинични проучвания представлява група от мултинационални компании, които провеждат клинични изпитвания в Русия, включително Pfizer, AstraZeneca и Novartis.

Русия има над 27 хиляди жертви на коронавируса през второто тримесечие, сочат данни на Федералната статистическа служба. Страната е на четвърто място по най-висок брой на потвърдени случаи на заразени в света - почти 900 хиляди. 

„Те не са публикували нищо“, каза Завидова по повод на руските усилия за разработване на ваксина. „Това противоречи на останалия свят. Има стандарт за публикуване на данни дори от неуспешни проучвания", обяснява тя пред Bloomberg.