Ухан показва на света как икономиките могат да се възстановят след вируса

Кампанията за масово тестване на населението даде тласък на доверието на потребителите

16:04 | 11 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Три месеца, след като отвори отново икономиката си, неравномерното възстановяване на Ухан дава поглед върху трудния път към нормалността за градовете след коронавируса, пише в свой анализ Bloomberg.

Към месец май индустриалното производство, продажбите на дребно и износът на града са много далеч от нивата от миналата година. И това е така, въпреки че някои заводи работеха дори по време на блокирането и нормалната активност беше възобновена до април. Частното потребление продължава да изостава.

Краят на карантината в Ухан дойде на 8 април и това беше важен момент за Китай и важно доказателство за увереността, че той успешно се справя с овладяването на вируса. Докато заводите и офисите бързо заработиха отново, то потребителското поведение се възстановява по-бавно. Жителите на Ухан са предпазливи и продължават да предпочитат готвенето у дома и пазаруването онлайн след 76-дневното блокиране.

През май Ухан дори организира тестване на населението си от 11 млн. души само за две седмици. Оттогава градът не е съобщавал за нови случаи на заразени.

Междувременно неотдавнашните проливни дъждове в китайския град също затрудняват възстановяването на потреблението. Пороите и наводненията в Южен Китай са засегнали над 30 млн. души и са причинили щети на стойност 61.8 млрд. юана (8.8 млрд. долара), съобщи China Central Television, позовавайки се на данни на правителството.

Броят на пътниците в метрото на Ухан все още е по-малък от половината от нивата преди пандемията. Една от причините за това е, че хората предпочита да се придвижват с автомобили вместо да използват градския транспорт, за да спазват социална дистанция. Автомобилните търговци съобщиха за Bloomberg през април, че виждат силно търсене вследствие на вируса.

Властите въведоха мерки за стимулиране на растежа, включително 500 милиона юана за ваучери за пазаруване, плащания в брой на някои домакинства и данъчни облекчения до края на годината. Националното правителство също обеща да разшири зоните за свободна търговия в провинция Хубей, на която Ухан е столица, за да привлече инвестиции обратно в региона.

Потребителски навици

Кампанията за масово тестване също даде тласък на доверието на потребителите, отчита собственик на верига от пет ресторанта в града. По думите му ресторантите са отчели най-голям брой клиенти през май, след като Ухан обяви резултатите от тестването.

От променящите се потребителски навици се възползват и тези, които доставят храна по домовете.

Търговска зависимост

Като производствен център Ухан отчита ръст в търговията след отварянето на икономиката. Стойността на износа и вноса на Ухан е нараснала с 19,3% през май спрямо година по-рано - четвъртият най-бърз темп в Китай, сочат местните митнически данни.

Производството на маски и други текстилни продукти за защита се увеличи седем пъти. Ухан е дом и на технологични компании, включително на Yangtze Memory Technologies и на основния производствен завод на Lenovo Group.

Но износителите, които разчитат на индустриите, подхранвани от потреблението, страдат.