ЮНЕСКО: Над 250 млн. деца по света нямат достъп до образование

Коронакризата допълнително изостря неравенството

09:10 | 23 юни 2020
Обновен: 09:41 | 23 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Scott Eisen/Bloomberg
Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

Над 250 млн. деца по света нямат достъп до образование. Коронакризата задълбочава това положение още повече, посочва Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) като заключение от настоящия си Световен доклад за образованието, пише Der Spiegel.

Според доклада 40% от най-бедните страни не са подкрепили бедни и особено уязвими ученици по време на пандемията. Като цяло над 90% от всички учащи по света са засегнати от закриването на училищата.

Още преди пандемията неравенствата в областта са били масово разпространени, сочи проучването на ЮНЕСКО. Изследването, озаглавено „Приобщаване и образование“, се базира на данни, според които още през 2018 г. 260 милиона деца и юноши по света изобщо нямат достъп до образование, което съответства на около 17% от всички непълнолетни в училищна възраст.

Опитът показва, че "кризите в здравеопазването могат да засегнат мнозина", подчертава генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. Това според нея важи особено за "най-бедните момичета, много от които може никога да не се върнат в училище".

ООН си е поставила за цел да гарантира на всеки млад човек възможността за достъп до средно образование до 2030 г.