Руската централна банка с най-голямото понижение на лихвите от 5 години

Централните банкери сигнализираха за възможни допълнителни съкращения

15:10 | 19 юни 2020
Обновен: 15:11 | 19 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov
Снимка: Andrey Rudakov

Руската централна банка осъществи най-голямото понижение на лихвите за последните пет години и сигнализира за възможни бъдещи съкращения с цел подкрепа на насочилата се към рецесия икономика, съобщава Bloomberg. 

Основните лихвени проценти се понижават със 100 базисни пункта до 4.5% - най-ниското ниво от 2014 г. насам, съобщи в изявление централната банка в петък. Нейни представители предупредиха, че спадът през това тримесеиче може да се окаже по-суров от първоначално очаквания, като инфлацията може “значително да се отклони” от 4-процентната цел за следващата година.

“Ако ситуацията се развие спрямо основните прогнози, Руската централна банка ще премисли необходимостта от допълнителни понижения на лихвите на следващите си заседания”, стана ясно още от изявлението. 

Мнозинството от допитаните от Bloomberg анализатори очакваха подобен ход, въпреки че някои смятаха, че понижението ще бъде по-малко. Доходността по 5-годишните правителствени облигации се понижи близо до рекордно дъно, а рублата запази ръстовете си. 

Руската централна

След годините на относително високи лихвени проценти в Русия гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина направи по-рано мрачна прогноза за икономиката на фона на двойния удар върху нея от коронакризата и срива в цените на петрола. 

Очакванията на Международния валутен фонд са икономиката на Русия да се свие с 5.5% през 2020 г. - почти двойно на прогнозите за глобалната икономика, а възстановяването през следващата година да е по-бавно, отколкото в останалия свят. Руската централна банка очаква икономически спад от 6% през тази година. 

В средата на април инфлацията в Русия забавя до 3.1%, посочват от централната банка, като добавят, че скорошния спад на търсенето заради мерките срещу коронавируса може да окаже допълнителен дефлационен натиск. 13-процентният ръст на рублата спрямо долара през това тримесечие може също да повлияе на растежа на цените, заявиха от Руската централна банка.