Гърция удължи ограничителните мерки срещу пандемията в бежанските лагери

Те продължават до 21 юни

16:39 | 7 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Гърция удължи ограниченията относно извънредното положение в бежанските лагери, наложени заради коронавирусната пандемия, с две седмици до 21 юни. Рестриктивните мерки в пренаселените бежански лагери са в сила от 21 март, пише Der Spiegel.

Комендантският час за бежанските лагери беше удължен малко след като гръцкото правителство обяви, че ще отвори отново страната за туризъм. Гърция ще възобновява дейноста на летищата в Атина и Солун за редовни полети от 15 юни, а от 1 юли ще може да се лети и до много острови.

Над 33 000 души на настанени в бежанските лагери на Егейските острови, които са предназначени за общо 5400 жители. В бежанските лагери в континентална Гърция има и около 70 000 души. Правозащитните организации бяха обезпокоени, че правата на мигрантите могат да бъдат нарушени поради строгите ограничения за излизане.

Възникваха и опасения вирусът да не се разпространи силно в пренаселените лагери. Масови тестове в лагерите се провеждат едва от началото на май. Засега не са регистрирани смъртни случаи, но са отчетени няколко десетки случая на инфекция.