Борис Джонсън предлага убежище на 3 милиона жители на Хонконг

Причината е предложеният от Китай закон за сигурността в автономния град

16:16 | 3 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Премиерът Борис Джонсън заяви, че ще даде шанс на три милиона жители на Хонконг да потърсят убежище и нов живот във Великобритания, ако Китай осъществи плановете за прилагане на новия закон за сигурността на бившата британска колония, предава Bloomberg.  

Намесата на премиера е знак за ескалиращия натиск на Лондон върху Пекин заради предложения закон, който според защитниците на демокрацията ще ерозира правата и свободите на хората в Хонконг.  

„Много хора в Хонконг се опасяват, че начинът им на живот, който Китай обеща да поддържа, е застрашен“, пише Джонсън в статия, публикувана в лондонския вестник „Таймс“. 

„Ако Китай продължи да оправдава тези страховете, тогава Великобритания не може с добра съвест да свие рамене и да си тръгне; вместо това ще изпълним задълженията си и ще предоставим алтернатива", написа още Джонсън.  

Китайското правителство заяви, че коментарите на Джонсън представляват чужда намеса във вътрешните работи. 

Предложението за гражданство, предложена за първи път от външния министър Доминик Рааб миналата седмица, вече предизвика строг отговор от страна на Китай.  

Докато е малко вероятно предложението на Джонсън да повлияе на Пекин да промени позицията си, то ще бъде популярно сред неговите колеги от Консервативната партия, които са все по-враждебно настроени към Китай.  

Правителството на Джонсън казва, че ще е необходима пренастройка на отношенията с Пекин вследствие на пандемията от коронавирус. Властите преразглеждат дали да продължат кооперацията си с китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies като доставчик на оборудване за мобилните мрежи от ново поколение на Великобритания.  

Намесата на министър-председателя вероятно също ще бъде приветствана в САЩ, където президентът Доналд Тръмп засили риториката си срещу Пекин и притисна Джонсън да държи Huawei далеч от британските 5G системи от съображения за сигурност. 

Международната динамика се измести с предложения от Китай закон за сигурността, който британските служители чакат подробно да проучат, преди да вземат окончателни решения относно политиката.   

Във вторник Рааб заяви пред депутатите, че е провел разговори с така наречените „Пет очи“ (съюз, съставен от Австралия, Канада, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ - бел.ред.), съюзници на Великобритания по сигурността, за потенциалната необходимост от споделяне на тежестта от мигрантската вълна, ако има „масово изселване“ от Хонконг през следващите месеци. Според него такава перспектива е малко вероятна.  

Въпреки това готовността на Великобритания да приеме масовата миграция от бившата си колония може да тества обществения апетит за посрещане на чужди граждани, особено след като страната гласува частично да напусне Европейския съюз, за да получи контрол над границите си.