Кремъл: Путин и Тръмп обсъдиха сделката на ОПЕК+

Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, включително Русия, ще се срещнат тази или следващата седмица

22:03 | 1 юни 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на Русия Владимир Путин и американският му колега Доналд Тръмп обсъдиха сделката на ОПЕК +, само дни преди да се срещата на организацията за бъдещето на намаляването на производството, предаде Bloomberg.  

„Беше заявено, че многостранното споразумение, постигнато с активната подкрепа на американския и руския президент, води до постепенно възстановяване на търсенето на петрол и стабилизиране на цените“, посочва Кремъл в понеделник по повод разговора.   

Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, включително Русия, ще се срещнат тази или следващата седмица, за да обсъдят дали да продължат текущите съкращения на производството на петрол. САЩ не се включи формално в сделката, но намали производството си значително, тъй като шистовите производители затвориха кладенците си поради ниските цени и слабото търсене. 

Алиансът се съгласи колективно да ограничи производството с рекордните 9,7 милиона барела дневно през май и юни, за да компенсира въздействието върху петрола, нанесено от пандемията. Саудитска Арабия и нейните съюзници в Персийския залив, които направиха допълнително доброволно съкращаване на доставките, са благосклонни да поддържат този темп за допълнителен период от един до три месеца, информира делегат. 

Въпреки че напоследък цените на суровия петрол се покачиха отчасти заради по-силното от очакваното възстановяване на търсенето, глобалният пазар на петрол е уязвим към риска от втора вълна на коронавирусни инфекции.