Редица европейски държави премахват ограничителни мерки

От 3-ти юни в Италия ще бъдат премахнати ограниченията за пътуване до и от чужди страни

16:06 | 1 юни 2020
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Редица европейски държави премахват свои ограничителни мерки днес. Кой са те и каква ситуацията по места обобщава CNN. 

Гърция

От понеделник ограничен брой международни полети ще могат да кацат в Атина. Това ще бъде разширено от 15-ти юни, когато на посетители от 29 държави ще бъде разрешено да летят в двете основни летища в Атина и Солун. Списъкът с държави ще бъде разширен отново на 1-ви юли. Всеки пристигащ пътник трябва да бъде тестван за вируса и да пренощува в определен хотел. Посетителите, които дадат отрицателен тест, трябва да се самокарантират в продължение на 7 дни, докато тези, които дадат позитивен тест, трябва да прекарат 14 дни под контролирана карантина. Ресторантите и кафенетата в Гърция възобновиха дейността си на 25 май. 

Франция

Кафенета, барове, ресторанти, плажове и езера ще са достъпи отново във вторник. Събиранията трябва да бъдат ограничени до 10 души, а капацитетът на откритите пространства ще бъде ограничен до 5000 души, при условие че се прилагат правилата за социално дистанциране. Парковете отвориха отново събота. 

Италия

От 3-ти юни ще бъдат премахнати ограниченията за пътуване до и от чужди страни. Ще бъде разрешено пътуването между регионите.  

Испания

От понеделник близо 70% от испанското население ще премине във втората фаза на облекчаването на ограниченията, което позволява срещи с максимум 15 души от различни домакинства. Ще заработят някои ресторанти на закрито, ще бъдат отворени магазини, кина и музеи, но с лимит на заетостта. Малките острови на Балеарските и Канарските острови ще преминат към трета фаза, което облекчава още повече ограничения. Регионът на Мадрид, който включва столицата на Испания и околните градове, ще остане в първа фаза без никакви промени. 

Дания

Туристи от Германия, Норвегия и Исландия ще могат да влизат в Дания от 15-ти юни. Туристите трябва да документират, че са резервирали престой от поне шест нощувки в Дания. 

Англия

От понеделник групи до шест души могат да се срещат на открито, включително в градини и други частни открити пространства, при условие, че се спазват строгите насоки за социално дистанциране. Възможно е да се изпращат деца на училище или ясла, ако са на 1 или 6 години. Елитните спортисти могат да тренират и да се състезават, като използват посочените фитнес зали, басейни и спортни съоръжения. Откритите пазари и автосалоните могат да отворят отново. 

Уелс

Хората от две различни домакинства ще могат да се срещат на открито. 

Шотландия

Центровете за битови отпадъци и рециклиране ще се отворят отново за обществеността от понеделник. На 1-ви юни учителите ще могат да влязат в училищата, за да започнат подготовката за повторно им отваряне на 11-ти август. Яслите ще бъдат отворени от сряда с ограничение на броя на децата.