Германското правителство постигна съгласие за подкрепата към Lufthansa

Lufthansa вероятно ще бъде частично национализирана

20:42 | 20 май 2020
Обновен: 01:16 | 7 юни 2020
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Германското правителство постигна съгласие по отношение на финалните детайли за спасителния план на Lufthansa, съобщава Der Spiegel. Най-голямата авиокомпания по приходи в Европа най-вероятно ще бъде частично национализирана. Това се случва след дълги преговори между правителството в Берлин и Lufthansa за осигуряването на спасителен пакет за превозвача. 

Превозвачът иска да използва фонда за стабилизиране на икономиката, за да преоделее щетите от коронавирусната пандемия, включително очаквания продължителен спад на търсенето.

Отговорните министри поставиха финалните щрихи върху спасителния пакет, а представители на правителството ще се срещнат с ръководителите на Lufthansa във Франкфурт, за да подпишат споразумението, съобщава още Der Spiegel.

От финансовото и икономическото министерство на Германия са отказали да коментират темата. Говорител на Lufthansa също отказа да даде коментар.

На 7-ми май компанията заяви, че преговаря за спасителен пакет с германското правителство за 9 милиарда евро, който да подсигури бъдещето ѝ.

От Lufthansa посочиха тогава, че пакетът ще включва заеми, акции без право на глас и възможно набиране на нов капитал. Така Германия може да получи 25-процентен дял в превозвача.