Ердоган обеща да победи чуждите заговори срещу турската икономика

Чуждестранните участници се стремят да подкопаят икономиката на Турция, смята президентът

22:05 | 11 май 2020
Обновен: 20:00 | 3 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да победи чуждите заговори, насочени към турската икономика, след като лирата беше изтласкана до рекордно ниско ниво спрямо долара миналата седмица, пише Bloomberg.  

Коментарът на Ердоган дойде, след като в понеделник Турция отмени забраната на турските банки за търговия с лири с BNP Paribas, Citigroup и UBS Group, само няколко дни след като наложи ограниченията, които оказаха значително влияние на валутния пазар. 

Турция все повече затруднява чуждестранните инвеститори да залагат срещу лирата, като ограничава достъпа им до ликвидност след валутната криза през 2018 г.  Ердоган заяви, че чуждестранните участници се стремят да подкопаят икономиката на Турция и се стремят да представят икономическото й управление в лоша светлина.

„Наясно сме с коварните цели, които стоят зад капаните за нашата икономика и управлението на икономиката“, каза Ердоган в телевизионно изявление след онлайн заседание на кабинета. 

Отказът на чуждестранни инвеститори от турски активи продължава. Според последните данни на централната банка, нерезидентните инвеститори са изтеглили над 9,6 милиарда долара от пазарите на облигации и акции в местна валута през последните 12 месеца. Това е най-големият отлив на чуждестранни капитали от страната от 2015 г. насам.

Инвеститорите са загрижени за способността на централната банка да поддържа валутата, използвайки нейните резерви, които от началото на годината паднаха с 20 милиарда долара до около 86 милиарда долара в края на април.

Междувременно цикълът на парични облекчения остави лирата изложена на глобални разпродажби, като лихвените проценти, коригирани спрямо инфлацията в Турция, са сред най-ниските в света.