Южна Корея: Коронавирусът може да се активира повторно при излекувани пациенти

51 излекувани пациента в Южна Корея повторно са дали позитивен тест

12:00 | 9 април 2020
Обновен: 02:44 | 7 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Коронавирусът може да се „активира повторно“ при хора, излекувани от болестта според Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията, пише Bloomberg.  

Около 51 пациента, класифицирани като излекувани в Южна Корея, отново са дали позитивен тест.  

Възможно е вместо да са се заразили наново, вирусът да се е активирал повторно при тези хора, тъй като са дали положителен тест малко след освобождаването им от карантина, заяви Йонг Юн Кьонг, генерален директор на Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията.  

„Придаваме по-голяма тежест на реактивацията като възможна причина и провеждаме цялостно проучване за това. Имало е много случаи, когато по време на лечението пациентът един ден дава отрицателен тест, а друг ден - положителен”, каза Йонг.  

Счита се, че пациентът е напълно излекуван, когато два теста, направени в интервал от 24 часа, показват отрицателни резултати. 

“Корейските центрове за контрол и превенция ще проведат епидемиологично проучване на случаите”, каза Йонг. 

Южна Корея беше една от страните, които първи се сблъскаха с широкомащабна епидемия от коронавирус. Но в страната има само 200 смъртни случая и намаляващ брой на новозаразените след пика от 1189 души на 29 февруари. 

Чрез една от най-експанзивните програми за тестване в света и технологичен подход за проследяване на инфекции Южна Корея успя да овладее епидемията си без национална карантина или затваряне на бизнеса. 

Страхът от повторна инфекция при излекувани пациенти нараства и в Китай, където вирусът за пръв път се появи миналия декември. Там също има сигнали за хора, които повторно дават положителен тест, и дори умират, след като са били видимо излекувани и изписани от болницата. 

Все още не е ясно защо се случва това, въпреки че според някои проблемът може да се крие в несъответствия в резултатите от тестовете. 

Към сряда в Южна Корея има 10 384 случая на заразени, като 6 776 са изписани от болница, сочат данните, събрани от университета “Джонс Хопкинс” и Bloomberg News. 

Епидемиолозите по света са в надпревара, за да разберат повече за вируса, който причинява Covid-19 

Глобалното разпространение на патогена напоследък измества фокуса към пациенти, които са заразени, но проявяват минимални или нетипични симптоми. 

Корея проследява тези случаи, предизвикващи особена загриженост в Китай.