Милиардерът Енрике Разон: Най-трудното за 2020 г. тепърва предстои

Според филипинеца здравните мерки са най-важни на този етап въпреки тревогите на бизнеса

20:00 | 7 април 2020
Обновен: 01:04 | 7 юни 2020
Филипинският милиардер Енрике Разон. Снимка: Patrick T. Fallon

Филипинският милиардер Енрике Разон заяви, че е “отписал” 2020 г., тъй като коронавирусната пандемия натежа на големите икономики. Това, което го притеснява повече, е фактът, че най-лошото тепърва предстои, пише Bloomberg.

Обемите на пристанищния оператор International Container Terminal Services, чийто председател е Резон и който оперира в близо 20 страни, вероятно са се понижили с между 10 и 15% миналия месец, като се очаква спадовете да се разширят през април. Неговата Bloomberry Resorts прекрати дейност по време на блокадата в Лусон, един от островите във Филипините.

“Ще трябва да оценим загубите по-късно”, заяви Разон пред Bloomberg TV, като посочи, че единственото нещо от значение сега е борбата с вируса.

Той отбеляза, че неговият конгломерат има “здравословно” количество кеш, така че няма опасения в това отношение. Разон изрази подкрепа за 2-седмичното удължаване на карантината в Лусон през април, като очаква възстановяването на потребителските разходи да отнеме известно време дори след отмяна на мерките, тъй като хората са фокусирани върху закупуването на основни продукти и спестяват.

“Опасенията на бизнеса са второстепенни на този етап”, посочи Разон. “Премахването на рестрикциите може да бъде много сложно, хората подценяват какво наистина ще изисква процесът”, добавя той.

Мнението на Разон е противоположно на това на някои милиардери и лидери на компании в САЩ, които настояват за рестартиране на американската икономика, въпреки че броят на новозаразените с коронавирус и жертвите на заразата продължават да се покачват.

По-рано американският президент Доналд Тръмп предупреди за предстоящи 2 много трудни седмици за САЩ.