Джером Пауъл: Фед няма да остане без муниции

Мерките, предприети от Фед, ще помогнат за предоставянето на капитал за бизнеса

15:22 | 26 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл обеща, че централната банка ще продължи да използва инструментите си за борба с икономическите последствия от коронавирусната пандемия, пише Investor.bg. 

В едно от изключително редките си телевизионни интервюта Пауъл посочи, че мерките, предприети от Фед, ще помогнат за предоставянето на капитал за бизнеса и ще са особено в помощ, след като заразата бъде поставена под контрол.

„Когато става въпрос за това кредитиране, на нас няма да ни свършат мунициите, това няма да се случи“, посочи Пауъл, цитиран от CNBC. „Все още имаме място за действия в други измерения, за да подкрепим икономиката“, посочи той.

Управителят на централната банка отказа да даде прогноза кога ще е възможно възстановяване на икономическата активност в страната. По-рано американският президент Доналд Тръмп призова това да се случи възможно най-бързо.

„Ние не сме експерти по пандемии. Ние не взимаме такива решения. Бих казал, че ние по-скоро слушаме експертите“, каза Пауъл. „По думите на д-р Фаучи (Антъни, директор на Националния институт за алергии и инфекциозни болести – бел. ред.) вирусът ще задава времето. Това ми звучи правилно“, допълни той.

През последните две седмици Федералният резерв понижи основната си лихва почти до нула и инициира поредица от мерки за поддържане на кредитирането. Фед също така се присъедини към министерството на финансите в програмите за предоставяне на финансиране за бизнеса.

По думите на Пауъл целта на централната банка е да се достигне до места, където не се предлагат кредити, а трябва.

В допълнение към някои други мерки Фед също така поднови и програмата си за покупка на активи, обещавайки да купи колкото е необходимо облигации, за да се поддържа състоянието на пазара и правилното функциониране на икономиката.

Според Джером Пауъл настоящата криза, при която икономиките по света забавят драстично темпа си на работа заради разпространението на коронавируса, не е обичайният спад, причинен от криза в конкретен икономически сектор.

Въпреки това растежът преди сегашните затруднения е бил силен и той очаква представянето да продължи и след ограничаването на пандемията.

„Опитваме се да създадем мост от една много силна икономика към друго място на икономическа сила“, посочи той. „Това прави нашето кредитиране“, допълни гуверньорът.

Още подобни новини четете на Investor.bg