Скептичният към коронавируса Мъск направи дарение за борба с пандемията

След множество пререкания с местните власти американският предприемач спря производство във фабриката на Tesla в САЩ

11:55 | 24 март 2020
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Andrew Harrer
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Andrew Harrer

В понеделник, след като всички компании от Залива побързаха да изпратят служителите си да работят от домовете си, главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск имаше различно послание към своите 56 хил. служители.

“Ще бъда на работа, това съм просто аз”, заяви Мъск в имейл, като добави, че е съгласен служителите му да останат по домовете си, каквито и да са причините.

Междувременно заводът на Tesla в Калифорния продължи производство, дори след като властите заявиха, че работата трябва да бъде преустановена, пише The Wall Street Journal.

Във вторник, под натиска на местните власти и публичното неодобрение, Мъск най-накрая се съгласи да преустанови производство временно във Фремонт.

Решението последва седмици на неподчинение.

Във вторник Мъск, оставащ отявлен скептик относно суровото икономическо отражение от разпространението на коронавируса, обяви, че ще дари над 1000 вентилатора на властите в Лос Анжелис, за да посрещнат нарастващите нужди на фона на пандемията, пише Bloomberg.

Милиардерът заяви в Twitter, че е помогнал за закупуването на 1255 машини от Китай миналата седмица и е уредил превозването им по въздух до САЩ. Той благодари на служителите на Tesla в Китай и Лос Анжелис за съдействието.

“Илон Мъск: какво за него? Казах ви преди няколко дни, че той вероятно ще достави 1000 вентилатора тази седмица”, коментира губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм пред репортери. Той посочи, че вентилаторите вече са пристигнали и определи усилията на Мъск като “героични”.

Дарението на Мъск идва след негови пренебрежителни постове в Twitter относно недостига на вентилатори. Предприемачът определи паниката около разпространението на коронавируса като “тъпа” и посочи, че децата са “имунизирани” към вируса, въпреки множеството доказателства, че той се отразява сериозно на някои деца.

Tesla сега се присъединява към General Motors в осигуряването на вентилатори, след като клиент на компанията настоя Мъск да преориентира производството си.

Нюсъм посочи, че 6 калифорнийски компании са предложили фабриките си за производство на необходимите за борба с коронавируса материали, като той разговаря с още 25 дружества, които искат да започнат 3D принтиране на маски за здравните служители.