Отношенията между Япония и Южна Корея остават хладни

Японският премиер Шиндзо Абе и южнокорейският президент Мун Дже-ин се срещнаха официално след повече от година

13:37 | 26 декември 2019
Kazuhiro Nogi/Pool via Bloomberg
Kazuhiro Nogi/Pool via Bloomberg

Японският лидер обвини президента на Южна Корея за лошото състояние на отношенията между двете страни, съюзници на САЩ, като тонът по време на първата им среща след повече от година би могъл да се определи като хладен, съобщава The Wall Street Journal.

Последната официална среща между премиера Шиндзо Абе и президента Мун Дже-ин беше през септември 2018 г, но поредица от спорове доведоха отношенията между двете страни до ново ниво. В края на миналата година Върховният съд на Южна Корея нареди японските компании да компенсират финансово корейците, принудени да работят в японски фабрики по време на Втората световна война - ход, който според Токио нарушава договора между двете страни от 1965 г.

"Те трябва стриктно да спазват обещанията си посочени в договора", коментира японският премиер Абе след срещата. Той допълни, че е призовал корейската страна да намери решение за възстановяването на международните отношение между двете държави.

Говорителят на Мун заяви, че разногласията по въпроса с принудителния труд остават, но и двамата лидери се съгласиха за необходимостта от бързо разрешаване на проблема.

Шиндзо Абе и Мун Дже-ин се срещнаха в западен Китай по време на тристранна среща на върха, заедно с китайския премиер Ли Къцян.

През лятото Япония наложи ограничения за износ на суровини, необходими на южнокорейските технологични компании, което накара Мун да обяви, че планува да се откаже от съвместния договор за споделяне на разузнавателна информация.

През 2020 г. корейският Върховен съд може да пристъпи към планове за ликвидиране на активи, иззети от японските компании, насочени към предишното решение на съда относно принудителния труд. Според изследовател от института за политика Asan, ако това стане, то двете страни наистина биха затоплили взаимоотношенията си.

Анализаторите смятат, че основната цел на корейския президент по време на срещата, е била да облекчи контрола върху износа в Токио, приоритет, различен от този на японската страна.

Миналата седмица Токио премахна контрола върху една от суровините, но се противопостави на свързването на проблема с други спорове между държавите.

Въпреки че кабинетът на Тръмп се стреми да не посредничи за споразумението между Токио и Сеул, американската страна е разтревожена, тъй като в двете азиатски страни пребивават американски войски, както и от това, че са съюзници в опитите си да удържат севернокорейската ядрена програма.