ЕК призовава Германия и други страни от ЕС да приемат непълнолетни мигранти

Според данни на Националния център за социална солидарност от края на ноември за 5 276 непридружени непълнолетни в Гърция има само 2 216 места за настаняване

10:21 | 24 декември 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) призовава Германия и други държави от Европейския съюз (ЕС) да приемат непълнолетни мигранти без придружител от препълнените приемни центрове в Гърция - дори и по-голямата част от тях да не са деца, а младежи, пише германското издание Die Zeit

„Комисията е обезпокоена от трудната ситуация там“, заяви говорител на институцията, ръководена от Урсула фон дер Лайен. Останалите държави-членки вече бяха помолени на няколко пъти да продължат да преразпределят по свое усмотрение непълнолетни  без придружител. Засега обаче те се противопоставят на този призив.

Според данни на Националния център за социална солидарност от края на ноември за 5 276 непридружени непълнолетни в Гърция има само 2 216 места за настаняване. В момента липсват около 3 000 места.

Германското правителство в понеделник обяви, че засега не трябва да се приемат малолетни бежанци в Германия. "Търсим европейско решение за бъдещето", заяви заместник-говорителят на правителството Улрике Демер в Берлин. "Германия не може да се справи сама", твърди още той.

Председателят на Зелените Робърт Хабек преди това е подновил дебата в Германия, като апелира за приемането на до 4 000 деца от гръцките острови.

Според актуална информация на ЕК 1 922 непълнолетни непридружени са регистрирани на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос (към 20 декември). В цяла Гърция в края на ноември те са били 5 276 души, като само 9% от тях са под 14-годишна възраст и са деца по смисъла на Закона за защита на младежта. 92% са от мъжки пол.

Малко вероятен е бърз процес по „справедливо европейско решение“ за преселване на непълнолетни мигранти, за което федералното правителство настоява. Държавите членки на ЕС от години се опитват безуспешно да постигнат единно мнение относно бежанската политика. Поради съпротивата на страни като Полша и Унгария все още няма система за балансирано разпределение на бежанците в рамките на ЕС.