Goldman Sachs няма да финансира проекти, свързани с изкопаеми горива

Актуализираната политика на американската публична банка показва, че и други банки в страната могат да зачеркнат петрола и природния газ

20:38 | 18 декември 2019
Снимка: Peter Foley/Bloomberg
Снимка: Peter Foley/Bloomberg

Американската публична банка Goldman Sachs заяви, че вече няма да финансира проекти, свързани с въглища или проучване на петрол и газ в Арктика, пише Investor.bg.

В своята нова рамка от политики за опазване на околната среда инвестиционната банка призна необходимостта от спешни мерки по отношение на климатичните промени, отбелязвайки, че бездействието ще се окаже „скъпо за нашата околна среда, за хората и икономиката“, пише Ник Кънингам за Oilprice.

Изглежда, че за първи път една от най-големите американски банки прекъсва финансирането за цели части от сектора на изкопаемите горива. 

„Актуализираната политика на Goldman Sachs показва, че американските банки могат да зачеркнат петрола и природния газ и сега другите големи банки, особено JPMorgan Chase, която е най-големият поддръжник на изкопаемите горива, трябва да последват примера на Goldman“, споделя Ясон Опеня Дистерхофт от Rainforest Action Network.

Също така Goldman Sachs заяви, че ще осигури финансиране в размер на 750 млрд. долара за „климатичния преход и финансиране на приобщаващия растеж“ през следващото десетилетие.

Отделно Morgan Stanley пише в бележка, че фокусът върху въпросите за околната среда, управлението и социалната тема се е увеличил, „създавайки както рискове, така и възможност“ за енергийния сектор в САЩ.

Според банката се увеличава риска от относително по-ниско ниво на ефективност на компаниите, които не успяват да интегрират основния си бизнес към новите тенденции.

Инвеститорите активисти също продължават да оказват натиск върху самите дружества. Холандската акционерна активистка група Follow This подготвя допълнителни климатични решения на предстоящите годишни срещи на акционерите на ExxonMobil, Chevron, Royal Dutch Shell и Equinor.

Още по темата прочетете в Investor.bg.