Как глобализацията променя поведението на избирателите?

Радикалната десница атакува глобализацията, особено в контекста на темата за имиграциятата и Европейския съюз

14:00 | 23 ноември 2019

Нарастващото политизиране на процеса по имиграция и европейската интеграция през последните десетилетия доведе до промяна на партийните системи и политическата конкуренция в Западна Европа.

С нарастващата политическа значимост на тези и други "нови въпроси" често се е стигало до отлив от големи, утвърдени партии и издигане на десни популисти по време на избори. Според някои изследователи глобализацията е фундаменталната причина за тези промени, пише германското издание Makronom.

Политиката днес се характеризира с нов конфликт около глобализацията и свързаните с нея въпроси около имиграцията, европейската интеграция и международната търговия.

Идеята за съществуването на дълбок глобализационен конфликт привлича вниманието в широкия обществен дебат. В рамките на дебата като причини за Brexit, избирането на Доналд Тръмп за президент и изборните успехи на десни популистки партии в няколко европейски държави, журналисти и академици посочват нарастващата политическа пропаст между победителите и губещите от глобализацията.

Тук обаче са важни няколко свързани помежду си въпроса. Притежават ли гражданите изобщо ясни нагласи спрямо глобализацията и какво е отношението им към свободната търговия, европейската интеграция и имиграцията? И как мнението по тези иначе много важни въпроси се отразява на решението им как да гласуват?

Общественото мнение за глобализацията

Много граждани не могат да се справят с разбирането на абстрактните политически концепции и едва ли се вълнуват от сложни казуси, касаещи социалната промяна. От тази гледна точка изглежда съмнително, че гражданите имат обосновани възгледи за абстрактно понятие като глобализацията.

Терминът "глобализация" навлезе в стандартния речник на политическия дискурс. Леви и десни партии го използват като негативно идеологическо понятие за своите политически цели.

От друга страна, радикалната десница атакува глобализацията, особено в контекста на темата за имиграциятата и Европейския съюз.

В Германия, например, лидерът на партията "Алтернатива за Германия" (AfD) Александър Голанд определи популизма като отговор на културните и икономическите последици от глобализацията. „Глобализацията, казва Голанд, "изглежда много по-дружелюбна в мезонета, отколкото в социално жилище “.

Така или иначе политиците и партиите използват „глобализацията“ като идеологически трик за привличане на гласове преди избори, но и гражданите несъменено правят избора си на база собствената си позиция по този въпрос.