Експерти от ООН разследват сигналите за полицейско насилие на протестите в Чили

Чилийската полиция е противодействала неправомерно спрямо демонстрантите

09:58 | 3 ноември 2019
Обновен: 09:58 | 3 ноември 2019
Снимка: Cristobal Olivares/Bloomberg
Снимка: Cristobal Olivares/Bloomberg

Екип на ООН разследва сигналите за полицейско насилие и нарушения на правата на човека по време на продължаващите протести в Чили, пише германското издание Die Zeit.

В петък експертите са изсулшали множество разкази за наранявания на очите, счупени кости и други сериозни такива, причинени от гумени куршуми от страна на полицията или сълзотворен газ. Сигурно е, че полицията не е спазила собствените си указания за допустими силови мерки, каза лекарят Енрике Моралес.

Министърът на вътрешните работи Гонсало Блумел отхвърли обвиненията. По думите му полицията „от първия момент“ е била призована да спазва протокола при поддържането на обществения ред и сигурността. Освен това властите са посочили, че най-малко 76 служители са ранени при нападения на демонстранти.

Най-малко 20 души са били убити в рамките на протестите. Демонстрациите като цяло бяха насочени срещу социалните неравенства в една от най-богатите страни в Латинска Америка. Активисти изискват по-високи заплати и пенсии и подобрени здравни грижи. Повечето митинги протекоха мирно, но понякога се стигаше до насилие, палежи и грабежи.

Разследващият екип на ООН пътува до Чили по молба на чилийския експрезидент Мишел Башелет, комисар на ООН по правата на човека. Специалистите ще събират сведения и показания от очевидци в цялата страна до 22 ноември. От Националния институт за правата на човека в Чили, независима от правителството институция, са  преброили около 1600 ранени при протестите и впоследствие настанени в клиники. Няколкостотитен са били простреляни.