Ще се сблъска ли популизмът на Орбан с неодобрението на Будапеща?

Унгарската опозиция предприема необичайни мерки преди местните избори

09:30 | 12 октомври 2019
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Chris Kleponis/Pool via Bloomberg
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Chris Kleponis/Pool via Bloomberg

Унгарските опозиционни партии се обединяват за пръв път преди местни избори в опит да се противопоставят на властта на премиера Виктор Орбан и неговата партия „Фидес“. Добро представяне на изборите на 13 октомври, особено в столицата Будапеща, ще даде тласък на опозицията за парламентарния вот през 2022 г. Неуспех да си върне някои от големите градове обаче вероятно би означавал пети мандат за знаменосеца на европейските десни популисти, пише Bloomberg.

Защо тези избори са от значение?

Орбан се завърна на власт след по-ранен 4-годишен мандат и пристъпи към изграждането на режим, който концентрира властта до безпрецедентна за Европейския съюз (ЕС) степен. Това накара блока да започне разследване срещу Унгария заради ерозията на върховенството на закона в нея.

Прокарваните от Орбан „нелиберални“ политики са обединение между национализъм, културен консерватизъм и мощно централизирано правителство. Почти тоталният контрол на „Фидес“ над кметствата из Унгария беше критичен за увеличаване на влиянието ѝ в страната.

Какво прави опозицията?

Опозицията се опитва да прекрати настоящата тенденция, залагайки на по-млади, по либерални градски райони, където избирателите са по-малко възприемчиви към твърдата антимигрантска и евроскептична риторика на Орбан.

Победа на местните избори може да помогне на тези партии да натрупат ресурси и видимост, която по-късно да използват като трамплин за парламентарните.

Още по темата

Защо опозицията смята, че има шанс сега?

Опозиционните партии се споразумяха за най-обширния съюз за последното десетилетие, като изпъчиха един единствен кандидат срещу управляващата партия в Будапеща и други метрополиси.

Целта е да се прекъсне магичната политическа формула на разделяне на опозицията, която стана дори по-ефективна, след като Орбан промени изборните правила, за да добави допълнително парламентарно влияние на събралите най-много гласове във всяка област.

Промяната засили господството на „Фидес“, като даде на партията парламентарно надмощие на всеки вот от 2010 г. насам, въпреки че тя печелеше само около половината бюлетини.

На изборита тази година в Будапеща Гергели Карасони, кандидатът на опозиционните партии, ще се изправи срещу 71-годишния кандидат на „Фидес“ Ищван Тарлош, настоящ кмет на града.

Колко власт има Орбан?

Изключително. Управляващата партия успя да се разшири от традиционната си база гласоподаватели в малките райони на Унгария до най-големите градове в страната. В момента „Фидес“ контролира 20 от 24-те най-големи градове на Унгария, включително Будапеща.

Съюзниците на Орбан ръководят най-голямата пропагандна мрежа в Унгария, която включва стотици уебсайтове, вестници и телевизии и радиостанции, както и иначе строго контролираните държавни медии.

Бивши независими институции, включително Държавната одитна служба, също попадат под властта на Орбан.

Какво трябва да се следи в надпреварата?

Будапеща. Откакто дойде на власт, Орбан лиши столицата от голяма част от своята автономия и намали властта на кмета, но все пак тя е икономическият двигател на Унгария.

Контролът над Будапеща носи значителен политически статус. Столицата е и един от най-либералните градове в Унгария, където до 100 хил. души излязоха на улицата в знак на протест миналата година, след като Орбан започна третия си пореден мандат.

Защо хората сравняват Будапеща с Истанбул?

Опозицията на Унгария черпи вдъхновение от неочаквания резултат в кметската надпревара в Истанбул по-рано тази година, когато кандидатът, подкрепен от автократичния турски президент Реджеп Ердоган, загуби вота.

Орбан и Ердоган са приятели и съюзници, като и двамата отхвърлят либералните европейски ценности и вярват в силната изпълнителна власт.

По време на кампанията си Карачони посети новия кмет на Истанбул, някогашната крепост на Ердоган, за да сравни бележките си за това как да спечели изборите срещу подобен противник.

Може ли голямото опозиционно обединение да сложи края на ерата на Орбан?

Едва ли. „Фидес“ все още е най-популярната партия в Унгария.

Дори и опозицията да промени политическата ситуация след изборите, истинските битки предстоят след това. Съветниците на Орбан например вече предупредиха, че могат да накажат финансово градовете, които променят политическите си пристрастия.

В това отношение примерът от Полша е предупредителен сигнал: миналата година опозицията в страната, бореща се срещу нелибералното правителство, което възприема много от политиките на Орбан, спечели в почти всички големи градове, включително Варшава. И все пак на 13 октомври - в деня, в който са и изборите в Унгария, се очаква управляващата партия да постигне победа на парламентарния вот.