Битката за Будапеща

Унгарските партии се обединяват срещу премиера Виктор Орбан и „Фидес“

09:50 | 8 септември 2019
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Избирателите в унгарската столица обикновено не са поддръжници на премиера Виктор Орбан, като от години насам обаче те не успяват да свалят от власт нито него, нито неговите съюзници.

Опонентите на Орбан се надяват, че тази година може да бъде различна благодарение на екипната работа, пише Politico.

Унгария се готви за местни избори през октомври и докато политици като Орбан се радват на силна подкрепа на национално ниво, това не се отнася и за Будапеща, където неговата партия „Фидес“ спечели 41,17% одобрение на европейските избори през май в сравнение с 52,56% подкрепа в останалата част от страната.

Вотът срещу Орбан отдавна е разединен, като голяма част от политиците в столицата, включително нейният кмет, са или членове на „Фидес“, или са подкрепяни от управляващата партия.

Сега опозицията експериментира с нова стратегия. Коалиция от партии от целия политически спектър ще подкрепи общи кандидати на местните избори, за да предотврати вероятността движенията срещу Орбан да се съревновават едно с друго.

„Аз съм много оптимистичен“, посочи Гергели Карасони, либерал, който ще се кандидатира за кмет на Будапеща с подкрепата на опозиционните партии.

Той поясни, че партиите работят по издигането на независими кандидати в 23 области. „Преди няколко години това все още щеше да изглежда невъзможно“, добави той.

Три либерални партии, сред които социалистите и Зелените, към момента подкрепят Карасони, докато дясната „Йоббик“ все още не е излъчила кандидат срещу него.

В Будапеща политикът ще се изправи срещу 71-годишния кандидат на „Фидес“ Ищван Тарлош, настоящ кмет на града.

Междувременно в отделни общини съвместни кандидати бяха избрани след няколкомесечни преговори сред опозиционните групи.

„Необходимо е да се осигурят множество различни политически актьори на една платформа, като не е нужно те да са работили един с друг. Те идват от различни политически култури, има някои идеологически различия, които трябва да се преодолеят“, посочи Даниел Берг, 30-годишен член на либералната „Моментум“, която спечели 17,35% от гласовете в Будапеща на изборите за Европейски парламент през май и 9,93% в страната.

По време на преговорите за кандидати опозиционните партии следяха данните от проучвания и резултатите от последните избори, както и „кой има добри местни кандидати, коя партия е най-добре установена“ в конкретния регион, коментира още Берг. „Това е най-обединената опозиция, която съм виждал“, каза той, като добави, че „Будапеща определено може да бъде спечелена“.

От основна важност за изборите в Унгария ще са теми от ежедневието на гражданите. За Будапеща това ще значи, че фокусът ще бъде поставен върху увеличаващите се цени на имотите, транспортните предизвикателства и ниското качество на въздуха.

Като знак, че Орбан може би е притеснен от предстоящите избори, в края на август унгарското правителство обяви, че ще предостави ваучери за обществени услуги за около 9 хил. форинта (27 евро) на всеки пенсионер до края на септември.

Въпреки липсата на широка популярност на Орбан в Будапеща, опозицията се притеснява за ниската избирателна активност, както и наличието на други кандидати, чието участие също може да повлияе на резултатите от вота. Има и съмнения, че някои гласоподаватели мога да изберат да подкрепят „Фидес“ заради страха им, че техният регион може да бъде наказан финансово от националното правителство, ако опозицията спечели.

Валидни са и опасенията, че дори Карасони да спечели битката за Будапеща, неговият общински съвет все пак може да остане доминиран от „Фидес“, затруднявайки плановете му да прокара собствените си политики.