Върховният съд на Великобритания обяви за незаконно спирането на работата на парламента*

Решението беше взето единодушно, заяви съдия Бренда Хейл

13:23 | 24 септември 2019
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Върховният съд на Великобритания, който разглеждаше решението на премиера Борис Джонсън да спре работата на парламента, го обяви за незаконно, като призова законодателите да се върнат в Уестминстър, пише Bloomberg.

Заключението на съда насърчава депутатите, опитващи се да възпрат Джонсън да извади Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври без споразумение.

С ограничаването на възможността на премиера да прекрати работата на парламента в бъдеще съдът лишава Джонсън от едно от последните му оръжия за „твърд“ Brexit.

Присъдата беше взето единодушно, заяви съдия Бренда Хейл, цитирана от Investor.bg. Според Хейл това е еднократен случай, който никога не се е случвал при тези обстоятелства и „това вероятно никога повече няма да се повтори“.

Великобритания се нуждае от нови парламентарни избори, посочи премиерът Борис Джонсън пред репортери в Ню Йорк, цитиран от Bloomberg. Той отправи критики към лидера на опозиционната Лейбъристка партия, който се противопостави на необходимостта от предсрочен вот.

По време на по-ранно изказване пред бизнес лидери Джонсън изрази несъгласието си с решението на Върховния съд.

„Ние във Великобритания няма да бъдем възпрепятствани да останем и да изпълним волята на народа да излезем от ЕС на 31 октомври“, заяви Джонсън. "Защото това беше нещото, за което получихме мандат", добави той.

* Статията е допълнена в 17:37. 

Вижте повече на Investor.bg.