Британската инфлация се забавя до тригодишно дъно

Потребителските цени в Кралството се увеличават с 1,7% през август

14:51 | 18 септември 2019
Пешеходци вървят по търговска улица в град Лийдс, Великобритания, 27 декември 2018. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg
Пешеходци вървят по търговска улица в град Лийдс, Великобритания, 27 декември 2018. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се забавя до най-ниските си нива от края на 2016 г. насам заради спада на цените на компютърните игри и облеклата, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени се увеличават с 1,7% през август спрямо същия месец година по-рано, което е забавяне от 2,1-процентния им ръст през юли и под целта на Английската централна банка за 2%, сочат данни, публикувани от Службата за национална статистика на Великобритания в сряда. Основната инфлация се забавя до 1,5%.

Липсата на инфлационен натиск позволява на централните банкери да задържат лихвените проценти на фона на очакванията им, че ръстът на цените ще остане под целите до края на 2020 г. След публикуването на данните доходността по държавните облигации се понижи заедно с цената на британския паунд.

Последните данни разкриха и сигнали за увеличаващото се напрежение на британския пазар на труда, където възнагражденията нарастват с най-силно темпо от 2008 г., докато отслабеният паунд заплашва да увеличи цените на вносните стоки.

Инфлацията може да се ускори през този месец заради повишените цени на горивата, след като атака срещу петролни производствени съоръжения на Саудитска Арабия доведе до свиване с около 5% на глобалните доставки. 

Прогнозите на централните банкери допускат, че раздяла между Великобритания и Европейския съюз със споразумение има потенциал да компенсира икономическия удар, докато Brexit без сделка ще ускори инфлацията, ще отслаби британския паунд и ще доведе до въвеждането на нови мита.

Забавянето на инфлацията с 0,4% през миналия месец беше най-значителното от 2014 г. насам.

Настоящият натиск е в следствие на 5-процентния спад на цените на компютърните игри и играчките, които отбелязаха повишение през юли. Облеклата и обувките поскъпнаха по-слабо спрямо година по-рано след края на летните разпродажби.

Други данни разкриват намаление на вносните цени с 0,8% през август на годишна база и увеличение на износните с едва 1,6% през месеца. Числата донякъде отразяват поевтиняването на петрола през август – ефект, които ще бъде ревизиран през септември.

Цените на жилищата в Англия и Уелс нарастват с 0,7% през юли на годишна база, най-слабия ръст от 2012 г. насам. Стойностите им се понижават в 4 от 9-те английски области, като в североизточната спадът е от 2,9%.

Цените на жилищата в Лондон се понижават с 1,4% на фона на опасенията около Brexit и високите данъци, които продължават да тежат на британската столица.

Английската централна банка заседава в четвъртък, като консенсусната прогноза е за запазване на основната лихва на ниво от 0,75%.