Великобритания очаква протести и хаос на границите при „твърд“ Brexit

Британското правителство публикува документ за най-лошия сценарий за раздяла с блока

08:49 | 12 септември 2019
Обновен: 08:49 | 12 септември 2019
Снимка: Hollie Adams
Снимка: Hollie Adams

Пълният мащаб на щетите, които Brexit без споразумение може да причини на Великобритания, беше разкрит в сряда, когато правителството на премиера Борис Джонсън публикува в документ най-лошия си сценарий, пише Bloomberg.

Документът предупреждава за недостиг на хранителни стоки и горива, прекъсвания във веригите на доставки, публични безредия и засилен натиск за връщане към масата за преговори, ако Великобритания напусне Европейския съюз (ЕС) без споразумение.

Сценарият подкопава увереността на Джонсън, че Кралството може да се справи с „твърд“ Brexit, като ще увеличи несъгласието към стратегията му да изведе страната от блока на 31 октомври на всяка цена.

Парламентът вече прие закон, забраняващ на премиера да премине към процеса без споразумение, като той обаче заяви, че ще го направи въпреки това.

„Напълно безотговорно от страна на правителството е да се опитва да игнорира тези предупреждения“, заяви говорителят на опозиционната Лейбъристка партия Кийр Стармър в електронно изявление. „Борис Джонсън трябва да признае, че беше нечестен с британците относно последствията от Brexit без сделка“, добави Стармър.

Според документа вносът медицински продукти е „особено уязвим“ към бъдещи забавяния, като в него се посочва още, че презапасяването с някои от тях е невъзможно, а за други не е практика да има наличности, достатъчни за „очакваните забавяния до 6 месеца“.

Правителството очаква още намаляване на вноса на свежа храна, свиване на набора от хранителни стоки като цяло и стотици или хиляди британци, които ще изпитат проблеми заради доставките на чиста вода.

Протестите ще обхванат цялата страна, а възстановяването на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия ще накара Великобритания да се върне на масата за преговори до дни или седмици, гласи още документа.