Британската кралица одобри законопроекта срещу Brexit без сделка

Междувременно от поста си се оттегли председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу

19:38 | 9 септември 2019
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу съобщи, че ще се оттегли от поста си и като депутат на следващите избори или на 31 октомври в зависимост от това кое се случи по-рано, предава ВВС.
В изказване пред парламента Бъркоу заяви, че 10-годишният му мандат приближава края си и че постът му е бил „най-голямата чест и привилегия“.

Той каза, че ако не се стигне до предсрочни избори, 31 октомври ще бъде „най-неразрушителната и най-демократичната“ дата.

Бившият депутат от Консервативната партия наследи на поста председател на Камарата на общините покойния Майкъл Мартин през 2009 г.

Той беше подложен на ожесточени критики от привърженици на Brexit, които поставяха под съмнение безпристрастността му по въпроса за Европа и твърдяха, че улеснявал усилията на депутатите, които се противопоставяха на излизане без сделка, да поемат контрол върху Камарата на общините.

Ако депутатите отхвърлят призивите за предсрочни избори по-късно днес, което е вероятно, председателят на Камарата на общините заяви, че е важно „опитна фигура“ да ръководи дебатите в последната седмица от октомври преди възможното излизане на Великобритания от ЕС.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че няма да иска ново отлагане на Brexit и че Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври. Ако обаче не договори нова сделка, която е приемлива за парламента, той ще бъде правно задължен да поиска отлагане въз основа на закон, одобрен от парламента, който днес беше подписан от кралица Елизабет II.

Вижте повече на Investor.bg.