Ракът е водещата причина за смърт в богатите страни

Случаите на сърдечно-съдовите заболявания в много региони намаляват, но тези на ракови заболявания се увеличават. В богатите страни ракът вече е убиец номер едно

18:03 | 4 септември 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Понастоящем ракът е водещата причина за смърт в развитите страни с висок жизнен стандарт. Това е заключението от две изследвания, проведени в рамките на конференция на Европейското кардиологично дружество в Париж и публикувани в списанието The Lancet, предава германският седмичник Die Zeit.

Към момента, на база на настоящите статистически данни от 2017 г., ракът е втората водеща причина за смърт, съставляваща около 26% от всички смъртни случаи - доста след сърдечните заболявания, които представляват повече от 40% от смъртните случаи в света. Според изследователите обаче това ще се промени. По думите им след няколко десетилетия ракът вероятно ще бъде водещата причина за смърт в световен мащаб - включително в страни със среден или нисък среден доход.

Повече от 160 000 доброволци от 21 държави

Така нареченето PURE проучване (епидемиологично изследване в градове и села) включва страни като Китай, Полша и Турция, както и бедни такива като Индия и Танзания. За богати страни например се считат Канада или Швеция.

От тези и други общо 21 държави - Германия и Австрия не бяха сред тях - авторите оцениха данните на повече от 160 000 възрастни. За средно девет години и половина участниците в проучването на възраст между 35 и 70 години предоставиха своите данни.

Причините за заболяванията обикновено са предотвратими

Във второ проучване учените изследваха кои рискови фактори биха могли да са отключили заболяванията в съответните групи държави. В него се твърди, че 70% от причините за сърдечно-съдови заболявания са били повлияни от хората, т.е. възможни да се избегнат, включително метаболитни, поведенчески, социално-икономически и психосоциални фактори.

В богатите страни те включват висок холестерол, затлъстяване и диабет. От друга страна, в по-бедните страни има високо ниво на замърсяване на въздуха и неправилното хранене, както и ограничени грижи за здравето и по-ниска степен на образованост.