Протест за по-високи заплати на Хийтроу

Повече от 4000 служители на летището настояват за по-добро възнаграждение на труда им

12:05 | 13 юли 2019
Изпълнителният директор на летището е получил 103% увеличение на заплатата, докато на служителите е предложени увеличение с под 4%. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Изпълнителният директор на летището е получил 103% увеличение на заплатата, докато на служителите е предложени увеличение с под 4%. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Синдикатът на авиопревозвачите на лондонското летище Хийтроу Unite обяви намеренията си да организира ефективни стачни действия, след като предложението за увеличение на заплатите в бранша не удовлетворява изискванията на профсъюза. Това става ясно от официално съобщение на страницата на Unite.

Повече от 4000 служители - в това число охрана, инженери, обслужващ персонал и самолетен екипаж, са се съгласили да предприемат ефективни протестни действия на 26 юли (петък), 27 юли (събота), 5 август (понеделник), 6 август (вторник), 23 август (петък) и 24 август (събота) с настояване за по-високи заплати.

Синдикатът отхвърли предложението за поетапно увеличение на възнаграждението с 2,7% за период от 18 месеца от страна на управата на летището, тъй като изчисленията са показали, че най-ниско платените служители ще получат само по 3,75 лири повече на ден.

Конфликтът възниква, когато става ясно, че през 2018 г. изпълнителният директор на летище Хийтроу Джон Холанд-Кай получава 103,2% увеличение на заплата си спрямо 2017 г. Така тя достига 4,2 млн. паунда на година.

„На хората им писна от подаяния, докато изпълнителният директор получава главозамайващото увеличение от 103% на заплатата си, а акционерите през последните две години са си поделили 2 млрд. британски лири, се пише в официалното съобщение на Unite. Допълнително сол в раната добавя и фактът, че охранителите назначени след 2014 г. получават с до 6000 паунда по-малко на месец от колегите си, назначени преди въпросната година“.

По данни на профсъюза повече от 80 млн. пътници са преминали успешно през летището за изминалите 12 месеца, което допринася за отчетените огромни приходи през този период.

Ръководството на Хийтроу изразява опасения, че планираните протести биха могли „да създадат пълен хаос“ в разгара на туристическия сезон, въпреки уверенията на Unite, че дейността на летището няма да бъде засегната от планираните стачки.