Мексико изпраща 15 000 войници и полицаи на границата със САЩ

Това бе потвърдено от министъра на отбраната на Мексико Луис Кресенсио Сандовал

17:20 | 25 юни 2019
Снимка:Veronica G. Cardenas/Bloomberg
Снимка:Veronica G. Cardenas/Bloomberg

За да ограничи незаконната имиграция в САЩ, мексиканското правителство изпрати близо 15 000 войници, полицаи и полицаи на границата със САЩ този уикенд. Това бе потвърдено от министъра на отбраната на Мексико Луис Кресенсио Сандовал, пише германският седмичник Die Zeit.

Досега мексиканските сили за сигурност рядко са разполагали бежанци на американската граница. Според Сандова сега това трябва да се промени. Миграцията е "не престъпление", а по-скоро "административно нарушение", бежанците трябва да бъдат задържани и след това прехвърлени на властите, допълни той.

Президентът Доналд Тръмп преди време многократно е изисквал спиране на мигрантите по пътя към САЩ. Ако мексиканското правителство не се противопостави на незаконната имиграция, той ще вдигне мита върху вноса на мексикански стоки, бе отправил предупреждение самият Тръмп. През март той също заплаши напълно да затвори границата.

В началото на месеца правителствата на двете страни взеха решение за споразумение за миграция, в което Мексико пое ангажимент и да разположи 6000 национални гвардейци на южната граница на страната. Там Мексико граничи с Гватемала и Белиз. През уикенда мексиканското правителство позиционира още хиляди представители на силите за сигурност на северната граница.

По време на предизборната си кампания през 2016 г. Тръмп обеща да спре незаконната миграция в САЩ. Съвсем наскоро той определи като "абсурдно", че толкова много мигранти от Централна Америка могат да кандидатстват за убежище в САЩ. "Това са хора, които идват в нашата страна с криминални досиета. Сред тях са убийци и наркодилъри. Има банди и ние ще ги спираме."

За тази цел Тръмп обяви, че ще построи гранична стена между САЩ и Мексико. Как обаче може да се финансира такава стена остава неясно: Спорът за средствата за изграждане на стената преди време предизвика 35-дневно прекъсване на работата на правителството, довело до замразяване заплатите на около 800 хил. държавни служители. Законопроектът за бюджета предвиждаше изграждането на стената от 1,3 млрд. долара, но Тръмп поиска 5,7 млрд. долара.

От встъпването на Доналд Тръмп в длъжност като президент броят на мигрантите, пристигащи в САЩ, се е увеличил. Само през тази година броят им нараства два пъти спрямо предходния период от изминалата година.