Иновативна технология на Nissan ще предвижда реакциите на водача

Системата е част от концепцията Nissan Intelligent Mobility, чиято цел е да се превърне в движеща сила за автомобилите на бъдещето

15:30 | 16 юни 2019
Логото на Nissan в Женева Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Логото на Nissan в Женева Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Японският автомобилен производител Nissan представи своето виждане за мобилността на бъдещето на изложбата CES Asia 2019. Компанията демонстрира технологии, обединяващи реалния свят с виртуалния, като някои от тях дори разчитат сигналите от човешкия мозък и така помагат на шофьора, пише Automedia.bg.

На провеждащото се в Шанхай изложение Nissan показа своите инновационни технологии Invisible-to-Visible и Brain-to-Vehicle, а също така и концептуален електромобил със задвижване на четирите колела IMs.

Всички нови технологии са част от концепцията Nissan Intelligent Mobility, чиято цел е да се превърне в движеща сила за автомобилите на бъдещето.

С помощта на Invisible-to-Visible (I2V) шофьорът на автомобила например ще може да вижда какво има зад завоя, през който му предстои да премине или зад ъгъла на сграда край пътя. Технологията събира данни от датчици, разположени в автомобила (както в салона, така и по каросерията) и ги съпоставя с информацията, която е събрана по-рано в специално хранилище.

Системата Brain-to-Vehicle (B2V) на Nissan пък е първата по рода си. Тя интерпретира сигналите от мозъка на водача и му помага при управлението. Технологията предугажда реакцията на шофьора и му асистира за по-бързо извършване на дадена маневра. Системата се самообучава, като записва данните от всеки водач и така става още по-удобна.

Продължението на материала и още много новини от света на автомобилите четете на Automedia.bg.