Защо здравеопазването изостава с внедряването на новите технологии

Главният медицински директор на компанията Марк Дейвис в ексклузивно интервю за UpDate по Bloomberg TV Bulgaria

11:03 | 14 юни 2019
Обновен: 11:03 | 14 юни 2019
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На 15 и 16 юни от 19:30 часа в технологичното предаване UpDate по Bloomberg TV Bulgaria на фокус ще бъдат трудностите в здравните системи. В ексклузивно интервю главният медицински директор на IBM Марк Дейвис коментира предизвикателствата, пред които е изправено здравеопазването в ерата на машинното самообучение.

„В повечето здравни системи, а тази в Източна Европа не е по-различна, нямаме достатъчно пари, нямаме достатъчно инвестиции, нямаме достатъчно лекари и сме изправени пред едно застаряващо население и нарастващо търсене, произтичащо от разпространението на някои дългосрочни състояния“, казва Дейвис специално пред камерата на UpDate.

Според експерта здравната система изостава по отношение на внедряването на съвременните технологии в системата.

„Почти всички други индустрии използват много машинно самообучение и изкуствен интелект, а здравеопазването в много аспекти изостава. Не можем да си позволим да бъдем последните организации, които се възползват от тази технология“, заявява още Дейвис.

По думите му лекарите и пациентите трябва да бъдат подпомогнати във вземането на решения и да не губят толкова време в обработване на информация. Според Дейвис медицинските лица трябва да имат повече възможност да изразяват емпатия и да комуникират с пациентите си – нещо, което един компютър не може да свърши.

Двете части на разговора гледайте тази събота и неделя от 19:30 часа в UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.