Повторните избори в Истанбул: Същите кандидати, нови стратегии

Голяма част от турците отменят предвидените си от по-рано почивки, съвпадащи с изборния ден

19:00 | 12 май 2019
Обновен: 23:56 | 5 юни 2020
Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg

Истанбул се подготвя за повторното провеждане на кметските избори, което изостри политическите различия в Турция и повдигна съмнения относно демокрацията в страната, пише Euractiv.

След седмици на обжалвания от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган и нейният съюзник в лицето на Партията на националистическото действие, Върховният изборен съвет на Турция постанови в понеделник касирането на кметските избори в Истанбул, където вотът беше спечелен с крехко мнозинство от основната опозиционна Републиканска народна партия в края на март.

Това всъщност беше първият път от 25 години насам, в който управляващата партия не успя да спечели контрола над Истанбул, най-големият турски град с близо 4 млрд. долара бюджет. Още повече, че настоящият турски президент започна собствената си политическа кариера именно като кмет на града.

На повторните избори на 23 юни Партията на справедливостта и развитието и Републиканската народна партия ще издигнат същите кандидати за кмет на Истанбул. Стратегиите на всяка една от партиите обаче вече се промениха, като този път в центъра на дебата ще попадне причината за касирането на резултатите от изборите в града.

Съмнителни мотиви

На изборите на 31 март гласоподавателите избираха областна администрация, кметове, общински съветници и местни власти. Турската избирателна комисия обаче постанови анулирането на резултата от изборите само що се касае до Истанбул и новия кмет на града.

Републиканската народна партия вече призова за касирането на всички резултати от изборите, както и за анулирането на миналогодишните президентски и парламентарни избори, като заяви, че служителите в избирателните секции са били назначавани по същия начин.

„Ако отменим мандата на Екрем Имамоглу,  трябва също да анулираме и този на президента Ердоган, тъй като имаше същите закони, същите регламенти, същите заявления, едни и същи избирателни секции и условия бяха налице и при двата вота", посочи пред репортери заместник-председателят на Народнорепубликанската партия Мухарем Еркек.

Кандидатът на Републиканската народна партия определи повторния вот като битка за демокрацията в Турция.

По всички личи, че партията му ще създаде стратегията си върху това, че постановлението на Избирателната комисия няма легална база, като в противен случай искането ѝ трябва да бъде прието и президентските избори, които се проведоха на 24 юни 2018 г., да бъдат анулирани.

От друга страна Партията на справедливостта и развитието най-вероятно ще се насочи към 1,7 млн. турски гласоподаватели, които не участваха в изборите през март. Тя най-вероятно ще продължи да защитава твърдението си, че лицата, които не са държавни служители, а са били назначени в избирателни секции, са част организираната престъпност.

Отменените ваканции

Не само политиците, но и турците са убедени, че всеки глас ще бъде от значение по време на повторните избори в страната, след като през март Републиканската народна партия спечели вота в Истанбул само с разлика от 13 хил. гласа.

Гражданите на Истанбул отменят предвидените си за уикенда на 23 юни ваканции, за да са сигурни, че ще могат да дадат гласа си по време на повторните избори за кмет.

„В контакт сме с 5,5 хил. туристически агенции и бяхме информирани, че за почти всички резервации за заминаване от Истанбул (през този уикенд) са изпратени запитвания за отмяна, почти 100%“, заяви говорителят на платформата на турските туроператори Джем Полатоглу.

Самолетните превозвачи и туристическите агенции са позволили на гражданите да сменят безплатно датите за пътуванията си, предвидени по-рано за 23 юни.

Трябва да се отбележи, че обикновено избирателната активност на турските избори е много по-висока, отколкото в голяма част от западни страни например. Около 84% от регистрираните в Истанбул 10,6 млн. гласоподаватели участваха в изборите през март.