Седем загинали след въздушни нападения в Ивицата Газа и Израел

Насилието в ивицата Газа отново ескалира. Израелската армия реагира на ракетния обстрел на палестинците с ответни атаки. Седем души загинаха

11:42 | 5 май 2019
Снимка: George Azar/Bloomberg News.
Снимка: George Azar/Bloomberg News.

Напрежението между Израел и палестинските организации в ивицата Газа отново ескалира през уикенда след период на относително спокойствие. По данни на армията израелските военновъздушни сили атакуваха в събота 120 цели в крайбрежната ивица на Средиземно море. По-рано екстремистките палестинци изстреляли ракети срещу Израел. Според Times of Israel около 300 ракети и гранати са били изстреляни в израелските градове в граничния район до вечерта. Това предава германсския седмичник Die Zeit.


По данни на местното Министерство на здравеопазването бременна жена и нейното 14-месечно дете са загинали в ивицата Газа, когато израелските военновъздушни сили са бомбардирали военен пост близо до дома им. Освен тях 22-годишен цивилен е бил убит при въздушен удар в северната част на района, както и смъртоносно прострелян от шрапнел млад мъж. Според информационната агенция AP други два смъртни случая са двама бойци от военния клон на ислямския джихад. Броят на загиналите от  страната на палестинците от събота  достигна до шест.


Според прессъобщения в Израел трима души са ранени от ракетен обстрел от ивицата Газа, включително 80-годишен човек. При  нападение срещу град Ашкелон 60-годишен израелски гражданин получи фатални наранявания. Според израелски медии ракетата е ударила неговата къща близо до границата. Това е първата израелска жертва от началото на ракетните атаки през уикенда.
Турция призова международната общност да предприеме действия срещу произвола на Израел. "Ние категорично осъждаме недиференцираните атаки на Израел спрямо ивицата Газа, в резултат на което много невинни хора губят живота си или биват ранявани", се посочва изявление на външното министерство в Анкара. "Призоваваме международната общност да предприеме мерки". Тяхната цел трябва да бъде намаляване на напрежението в региона. По време на едно от въздушните нападения, твърдят очевидци, бе разрушена шестетажна сграда в град в западната от Газа, където се помещава офисът на турската информационна агенция Anadolu.


Международните призиви за сдържаност
Външното министерство в Берлин осъди ракетното нападение от Газа. Израел има право да се защитава и защитава своите граждани, се твърди в изявление в Twitter. В същото време министерството в новините призова и двете страни да проявяват сдържаност. Усилията на Египет и Организацията на обединените нации да успокоят ситуацията биха оказали подкрепа, смята Германия. ООН призова и двете страни да бъдат умерени. Посланикът на ООН в Близкия изток Николай Младенов заяви, че ООН работи с Египет за възстановяване на мира. Всички страни в конфликта бяха призовани да потушат напрежението и да се придържат към последните уговорки. Очевидци разказаха за най-трудните битки в региона в продължение на месеци.

Правителството на САЩ подкрепи Израел. "Ние подкрепяме Израел и правото ѝ на самозащита срещу тези ужасни нападения", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус. Той осъди "продължаващите ракетни атаки от Хамас и палестинския ислямски джихад от Газа върху невинни граждани и техните общности в Израел".
Антагонистичните палестински организации оправдаха ракетните атаки със смъртта на палестинците при последните протести. Ислямският джихад даде ясно да се разбере, че атаките са насочени и към нарушаване на организацията на конкурса Евровизия в Тел Авив, която трябваше да се проведе за по-малко от две седмици. Говорител на "Хамас" заяви, че споразуменията за прекратяване на огъня са "никаква пречка" за отговорите на агресията.