iPhone се пробужда от летаргията

Първите три месеца от годината бяха отчайващи за смартфона

08:20 | 1 май 2019
Обновен: 00:57 | 5 юни 2020
Бизнесменът Кирил Дмитриев говори по своя iPhone 10 Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Първото тримесечие на 2019 г. се превърна в кошмар за Apple, тъй като най-тясно асоциираният продукт с компанията стана причина за цели 17% спад (31 млрд. долара) на приходите. Но изглежда трудните дни вече отминават и мнозина очакват добри финансови отчети за последвалите три месеца, пише Bloomberg.

Изпълнителният директор Тим Кук потвърди, че продажбите на iPhone са се подобрили значително през март, след като стратегията за понижаване на цените в Китай е дала резултат.

Най-големият пазар в света винаги се явява катализатор за всеки един технологичен гигант, независимо от размерите му.

Китайските Huawei и Xiaomi съвсем естествено се радват на широка популярност в своята родина, а и по-ранната премиера на новата серия на Samsung също избутва iPhone от гнездото.

И все пак съживяването на пазара се отразява благотворно за всички, като прогнозите на анализаторите в Apple залагат по-висока цел за второто тримесечие на 2019 г. Те повишават очакванията си за приходи от 52,5 млрд. долара на 54,5 млрд. долара. И все пак заложената сума е по-ниска от миналогодишната, когато бяха събрани 61,1 млрд. долара от продажби.

Една от възможните концепции на iPhone 11, според Бен Гескин

Големият пробив на Apple е в сектора с услугите, тъй като всички добре знаем, че официално бе представена стрийминг платформата Apple TV+. Именно там приходите се повишиха осезаемо от 9,8 млрд. долара до 11,4 млрд. долара.

„И все пак дългосрочният растеж на компанията е зависим директно и индиректно от продажбите на iPhone“, казва анализаторът Йорам Върмсер от eMarketer.

Единадесетото поколение на смартфоните на Apple все още няма официална дата за премиера, въпреки спекулациите за 10 септември. Сигурното е само, че ще се случи по някое време през есента.