Напук на Brexit: Продажбите на дребно във Великобритания отчитат ръст

Рекордната заетост и растящите реални доходи благоприятстват устойчивостта на потребителските разходи

16:29 | 18 април 2019
Обновен: 16:29 | 18 април 2019
Снимка:Jason Alden/Bloomberg
Снимка:Jason Alden/Bloomberg

Продажбите на дребно във Великобритания неочаквано се повишиха за трети пореден месец през март и то в условията на повишена несигурност около Brexit, предава Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Обемът на стоките, продадени в магазините и онлайн, е скочил с 1,1% спрямо февруари, става ясно от данни на Националната статистическа служба. Продажбите, с изключение на автомобилните горива, са нараснали с 1,2%. От друга страна, продажбите на дребно и основните продажби на дребно се очакваше да отчетат спад съответно с по 0,3%.

Рекордната заетост и растящите реални доходи благоприятстват устойчивостта на потребителските разходи. За разлика от това фирмите намаляват разходите си, страхувайки се, че икономическото забавяне може да премине в свиване на растежа, ако Обединеното кралство реши да напусне Европейския съюз без споразумение. 

Този март на годишна база е регистриран ръст от 6,7%, което е най-бързият темп на растеж от октомври 2016 г. Важно е, че сериозно подобрените данни от части се дължат и на доста влошените резултати през същия месец на миналата година, когато страната беше засегната от снеговалежи и ниски температури. За първото тримесечие на годината повишението е с 5%.

Продажбите на дребно във Великобритания за последен път се радваха на силен растеж през лятото на 2017 г.

Прочетете още в Investor.bg.