Volkswagen и Daimler ще плащат за замяна или модернизация на моторите на вече продадени автомобили

Мерките ще струват на двата концерна по около 3 хил. евро на автомобил

10:30 | 10 ноември 2018
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Kонцерните Volkswagen и Daimler, в който влиза  Mercedes-Benz, се съгласиха да платят за замяната на старите мотори с по-нови при вече продадени автомобили, или да ги модернизират, за да може те да отговарят на съвременните екологични стандарти, пише Automedia.bg.Това ще струва на двата концерна по 3000 евро на автомобил.

Третият голям немски производител – BMW, засега отказва да стори същото. Баварците обаче са съгласни да стимулират своите клиенти с подобна сума, за да може те да заменят своите автомобили с по-нови. 

В Европа продължават да се налагат ограничения за старите дизелови автомобили и поредната крачка в тази насока е решението на съд в Германия за забраната на по-стари превозни средства с такива мотори в още два града – Кьолн и Бон.

Всички подобни решения целят да убедят клиентите да се насочат към закупуването на по-нови и съответно по-чисти превозни средства с ниски нива на вредни емисии. 

Решението на съда за забраняване на старите дизеловите коли в Кьолн трябва да влезе в сила през април 2019 г.

Според министъра на околната среда на Германия Урсула Хейнен-Ессер това ще доведе до колапс на транспортната система в града и ще окаже значително влияние върху живота на местните хора.