Нивото на глобалния дълг се е увеличило до рекордните 182 трлн. долара

Според доклад на МВФ през последните шест месеца са възникнали рискове за глобалната финансова система

11:09 | 10 октомври 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Равнището на глобалния дълг се е повишило до рекордните 182 трлн. долара през 2017 г., нараствайки с 50% за едно десетилетие. Картината обаче придобива още по-обезпокоителен вид, когато се вземат под внимание публичните активи, гласи твърдение на Международния валутен фонд в сряда, пише Investor.bg.

МВФ презентира шестмесечния си фискален доклад с актуална база данни, която свидетелства за значимо нетно състояние, натрупано в 31 страни, които формират 61% от глобалното икономическо производство.

Активите в тези страни са в размер на около 101 трлн. долара, което е на стойност два пъти над техния БВП, като малко повече от половината са активи на публични дружества, а малко под половината – активи в природни ресурси, например петрол или минерални богатства.

„Когато правителствата осъзнаят размера и характера на публичните активи, те могат да започнат да ги управляват по-ефективно“, пояснява организацията в доклада си. „Потенциалните ползи от по-доброто управление на активите са значителни“.

Фондът съобщава, че приходните предимства от нефинансовите публични дружества и държавните финансови активи биха достигнали 3% от БВП всяка година. Това от своя страна се равнява на годишните постъпления от корпоративни данъци в развитите икономики.

Още по темата прочетете в Investor.bg.