Тим Кук: Apple не се нуждае от вашите лични данни, но ги предпазва

Главният изпълнителен директор на технологичния гигант напомни за важността на правилното съхранение и обработване на лични данни

14:42 | 3 октомври 2018
Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Когато става въпрос за лични данни, целта на Apple е да ги предпази, не да печели приходи от тях. Tова посочи главният изпълнителен директор на американския технологичен гигант Тим Кук в интервю, цитирано от MarketWatch.

Кук определи опазването на личните данни като „един от най-важните проблеми“ днес и добави, че компаниите трябва да са отворени към „някакво ниво“ на правителствена регулация, за да посрещнат новите предизвикателства.

Според Кук Apple се отнася „много сериозно“ към личните данни. Той отбеляза, че компанията се разграничава от тези, чиято цел е продажба на данните на потребителите и съответно желанието за „набиране на възможно най-много“ информация от подобен характер.

Кук отрече твърденията, че правилата за защита на лични данни на Apple водят до загуба на конкурентни преимущества на нейния дигитален асистент Siri в сравнение с подобни устройства на други компании, които са убедени, че за да работят джаджите им, те имат нужда от възможно най-голямо количество данни.

„Повечето компании се опитват да ви накарат да вярвате в идеята, че имат нужда от всичките ви данни, за да подобрят сервиза си. Аз не вярвам на това. Който и да ви е казал това – то не е истина“, посочи още Кук в интервюто си.

Кук определи защитата на личните данни като „човешко право“ и защити бизнеса на Apple в Китай, отхвърляйки обвиненията, че китайското правителство или която и да е трета страна има достъп до данните на клиентите на компанията там.

“Криптирането ни е едно и също във всяка държава в света", каза той. "Не създаваме криптиране специално за САЩ и различно за останалия свят. Напротив, същото е. Следователно, ако пратите съобщение в Китай, което е криптирано, не бих могъл сам да си измисля съдържанието. Нито бих могъл да го измисля и в САЩ".