Brexit накара Jaguar Land Rover да въведе по-кратка работна седмица

Заплатите на служителите на най-големия британски автомобилен производител обаче остават непроменени

19:00 | 18 септември 2018
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Най-големият британски автомобилостроител Jaguar Land Rover въведе тридневна работна седмица в една от фабриките си заради рязко намалялото търсене за дизелови двигатели, пише Automedia.bg. Компанията потвърди, че "временно" ще намали работното време на половината от своите около 2000 работници в завода в Касъл Бромич, но засега няма да прибягва до съкращения. 

Засега работниците си остават на пълните заплати, независимо от съкратеното почти наполовина работно време. The Financial Times коментира, че мярката е предизвикана както от намаляващото доверие в дизеловите двигатели, така и от спада в потребителската увереност във Великобритания заради Brexit. 

Преди няколко дни главният изпълнителен директор на JLR Ралф Шпет предупреди, че излизането на страната от ЕС на 30 март догодина може да принуди компанията да съкрати десетки хиляди работни места. 

До момента съкратени са около хиляда души, предимно временно заети, от общо 40-те хиляди служители в компанията.

Съкращения са в ход и в завода на Nissan в Съндърланд - най-голямото автомобилно предприятие във Великобритания. Говорител на влиятелния синдикат Unite заяви, че това е резултат от "хаотичното и неумело водене на преговорите за Brexit от правителството, което създаде несигурност в британската автомобилна индустрия и изобщо в промишления сектор". Синдикатите твърдят също, че действията на правителството за отказ от дизела и изобщо двигателите с вътрешно горене в полза на електрическото задвижване са необмислени и недобре координирани, което също е навредило на автомобилната индустрия.