ЕС засилва подкрепата си за независимостта на медиите в региона на Западните Балкани

Младите журналисти там ще бъдат насърчавани с различни инициативи

13:46 | 18 септември 2018
Йоханес Хан, комисар по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Йоханес Хан, комисар по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

На втората конференция „Дни на медиите — Западни Балкани“ Европейският съюз (ЕС) затвърди подкрепата си за независимите медии в региона и увеличи помощта за младите журналисти посредством регионални инициативи. Постави се акцент върху отчетността на медиите, финансирането, изграждането на капацитет, регионалното сътрудничество.

Тези инициативи имат за цел да улеснят образованието, да осигурят професионални обучения за медийни оператори и да засилят медийната и цифровата грамотност на младите хора. Освен това с нови програми ще се насърчи обменът в региона и с ЕС, ще се изгради капацитет за предотвратяване на заплахи и нападения срещу журналисти, ще се укрепи експертния правен опит и ще се подкрепят устойчивите модели за финансиране на медиите.

Конференцията се състоя в Скопие, бившата югославска република Македония, на 17 и 18 септември 2018 г. с участието на Йоханес Хан, комисар по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване. Тя събра над 300 представители на медиите и организациите на гражданското общество, както и създатели на политики от ЕС и Западните Балкани.

„Стратегията ни за Западните Балкани доведе до нова динамика в интегрирането на страните от Западните Балкани в ЕС, но все още не се наблюдава съществен прогрес по отношение на свободата на медиите. За да се стимулира развитието и в тази област, на тазгодишните Дни на медиите беше поставен силен акцент върху образованието и обучението на младите журналисти и върху действията, които укрепват медийната грамотност, насърчават помирението и подкрепят независимостта, защитата и икономическата устойчивост на един динамичен медиен пейзаж“, посочи комисарят Хан.