Близо 300 000 души остават без застраховка "Гражданска отговорност"

Причината е отнет лиценз на компания, към която са направени

11:00 | 15 август 2018
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Близо 300 000 души ще трябва да си вадят в събота нова задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Причината е отнет лиценз на компания, към която са направени. Става въпрос за кипърското застрахователно дружество "Олимпик", което обаче работи в България през клонова мрежа.

Лицензът на дружеството е отнет от органа за застрахователен надзор на Кипър на 8 май. То е обжалвано от компанията и потвърдено. На 20 юли българската Комисия за финансов надзор (КНФ) обяви на сайта си, че "Олимпик" остава без лиценз. От 10 май КНФ забранил на компанията да сключва нови застрахователни договори.

Причината за отнемането на лиценза е, че дружеството не отговаря на изискванията за платежоспособност. Компанията ще бъде ликвидирана, а полиците ѝ спират да действат от петък - 17 август, пише на сайта ѝ.

По данни на КФН към началото на май застраховки в "Олимпик" са имали близо 275 000 автомобила. Това отрежда на компанията 9,2% пазарен дял в автомобилното застраховане в България и четвърто място след "Лев инс", "Бул инс" и "Евроинс". Дружеството е специализирано основно в този вид застраховане, но предлага също така полици по "Автокаско", имуществени, здравни застраховки, както и такива при злополука.

Валидните полици и за тези продукти, както и за "Гражданска отговорност", спират да действат в петък, когато официално ще бъде назначен ликвидатор на компанията. 

Хората, които имат застраховки в "Олимпик", ще могат да сключват нови застраховки "Гражданска отговорност" от 00.01 часа на 18 август, съобщиха от КФН.

Ако застраховката не бъде подновена, регистрацията на колата може да бъде автоматично прекратена от МВР. Законът за движение по пътищата предвижда и отнемане на книжката за липсваща "Гражданска отговорност". Документът се връща, когато се сключи нова полица.

Хората, чиито застраховки в "Олимпик" не са изтекли до автоматичното прекратяване на 17 август, могат да поискат връщане на парите си за оставащия период, обясниха от КФН. Това обаче става при последващото производство по несъстоятелност на кипърското дружество и не е сигурно, че претенциите им ще бъдат удовлетворени. Същото важи и за клиентите със заведени, но неизплатени щети.

Вижте повече на Automedia.bg.