Според Ханке България ще загуби, ако влезе в еврозоната

Българите няма да спечелят нищо, ако приемат еврото, твърди финансистът

00:00 | 23 юли 2018
Обновен: 12:23 | 24 юли 2018
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Много лоша идея нарече официалното присъединяване на България към еврозоната финансистът Стив Ханке,  преподавател в университета "Джонс Хопкинс" в САЩ. По време на интервю за „120 минути“ на BTV той направи аналог със съдбата на Гърция, ако страната поеме този път.

Според Ханке в момента, със системата на валутния борд, България неофициално е член на еврозоната, а българският лев е клонинг на еврото.

"Ако влезете в еврозоната, ще се изправите пред моралната опасност, с която се сблъска Гърция. България ще каже: "Вижте, можем да сме малко по-отпуснати по фискалното ни състояние в България, защото ако изпаднем в трудност, ЕС няма да направи нищо друго, освен да ни спаси". Точно това си мислеха гърците. Гърция беше официално в еврозоната и харчеха пари като луди, гръцките политици не харчеха пари, а крадяха пари," заяви финансистът.

Според него българите няма да спечелят нищо, ако приемат еврото, а ще загубят силата на валутния борд и ще избегнат проблема с моралната опасност, която имаше Гърция. "Ако влезете в еврозоната официално, ще бъдете точно като Гърция," категоричен е Ханке.

Присъединяването към еврото няма да бъде магическо решение за всички останали проблеми в България, смята професорът: "Това са глупости, защото левът неофициално вече е в зоната. Нищо няма да се промени, освен, че България ще загуби много суверенитет, ще бъде в еврозоната официално, нещо, от което няма излизане. Затова казвам, че е като в песента на Eagles "Hotel California" – влезеш ли веднъж, няма излизане".

Запитан за търговската война, Ханке казва, че е реалист, а реалността за случващото се в света е, че много санкции се налагат в цял свят, не само от САЩ, но и от Европейския съюз и други страни.

„Всички политици изглежда обичат санкциите като предпочитаното оръжие в тази ожесточена "мека" война, водеща се в света. Мисля, че това е нещо много лошо, защото и санкциите, и митата възпрепятстват доброволната размяна и отнемат свободата на хората, унищожават свободата на търговията. Не мога да се сетя за нищо добро в това и съм категорично против санкциите срещу Русия, Иран, Северна Корея, Венецуела и много, много други страни, срещу които има санкции. Това е моята реалистична гледна точка по въпроса Ви.