Над 157 млн. долара за картина на Модилиани

Тя зае четвърто място в класацията на най-скъпо продадените на публичен търг платна

08:14 | 15 май 2018
Обновен: 08:27 | 15 май 2018
Над 157 млн. долара за картина на Модилиани

Картина на Амедео Модилиани бе продадена за 157,2 милиона долара на търг в Ню Йорк, предадоха световните агенции. Тя зае престижното четвърто място в класацията на най-скъпо продадените на публичен търг платна.

Картината "Голата лежаща", изобразяваща предизвикателно легнала на лявата си страна гола жена, някога е била забранена в Париж като неприлична, отбелязва Асошиейтед прес. Нарисувана през 1917 г., тя бе кулминацията на търга на импресионистично и модерно изкуство, организиран снощи от аукционна къща Sotheby's. Картината бе оценена предварително най-високо - на 150 милиона долара, предава Investor.bg.

На търга бяха предложени още 11 платна на Пикасо, както и картини на Клод Моне, Жоан Миро и Едвард Мунк.  

Продавач на картината бе ирландският милиардер Джон Магниър, който се занимава с отглеждане на породисти коне. Той я е купил през 2003 г. на търг на Christie’s за 26,9 млн. долара, отбелязва Bloomberg.

Името на купувача не бе разкрито.

На търга обаче не бе подобрен рекордът за най-скъпо продадена картина на Модилиани. Друго негово платно, изобразяващо гола жена, "Голата лежаща", изобразяваща жена легнала предизвикателно на дясната си страна, бе продадено на търг на Christie’s през ноември 2015 г. в Ню Йорк за 170,4 млн. долара, отбелязва AFP.

Двете голи творби заемат съответно трето и четвърто място в класацията на най-скъпо продадените на публичен търг картини. Рекордът е на "Салвадор Мунди" ("Спасителят на света"). Картината на Леонардо да Винчи бе продадена на търг на Christie’s през ноември миналата година в Ню Йорк за 450,3 милиона долара, посочва AFP. Агенцията прави уговорката, че класацията не включва частни продажби, при които сумите, за които става въпрос, рядко биват съобщавани.