GSK поема пълен контрол над производителя на Panadol

Трансакцията се оценява на 13 млрд. долара

12:33 | 27 март 2018
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline (GSK) съобщи във вторник, че ще купи дела от 36,5% на Novartis в общото им дружество за потребителска грижа за здравето за 13 млрд. долара в кеш и ще започне стратегически преглед на някои други свои бизнеси, съобщава Ройтерс, цитирана от Investor.bg.

Миналата седмица GSK се отказа да се бори за закупуването на бизнеса с потребителска грижа за здравето на Pfizer, застрашавайки търга, който американската фармацевтична компания се надяваше да донесе до 20 млрд. долара.

Вместо това британският производител ще поеме пълен контрол над дружеството, сформирано с Novartis през 2015 г., чийто продукти включват пастата за зъби Sensodyne, таблетките Panadol и гела за мускулни болки Voltaren.

“Предложената сделка е насочена към един от нашите ключови приоритети за преразпределяне на капитала и ще позволи на акционерите на GSK да получат пълната стойност на един от водещите в света бизнеси в потребителската грижа за здравето“, заяви главният изпълнителен директор Ема Уомсли.