Саудитска Арабия e отправила „завоалирана заплаха“ към Г-7 заради руските активи

Саудитците са намекнали, че може да разпродадат френски дълг при конфискации на замразените активи на Русия

18:00 | 9 юли 2024
Обновен: 19:39 | 9 юли 2024
Автор: Дарина Краснолуцка, Дженифър Джейкъбс, Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия е намекнала в частни разговори по-рано тази година, че може да продаде част от притежанията си на европейски дългове, ако Г-7 реши да конфискува почти 300 милиарда долара от замразените активи на Русия, казаха източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Министерството на финансите на кралството каза на някои свои колеги от Г-7, че се противопоставя на идеята, която имаше за цел да подкрепи Украйна, като един човек я описа като завоалирана заплаха. Саудитците специално споменаха дълг, издаден от Франция, казаха двама от хората.

През май и юни Г-7 проучваше различни варианти по отношение на средствата на Руската централна банка. Групата в крайна сметка се съгласи да използва генерираните печалби и да остави самите активи на мира въпреки настояването на САЩ и Обединеното кралство към съюзниците да обмислят по-смели варианти, включително директно изземване. Някои държави-членки на еврозоната бяха против тази идея, загрижени, че може да подкопае валутата.

Позицията на Саудитска Арабия вероятно е повлияла на нежеланието на тези страни, казаха хората, пожелали анонимност, за да обсъждат поверителни разговори.

Притежанията на кралството в евро и френски облигации може да възлизат на десетки милиарди евро, но вероятно не са достатъчно големи, за да направят голяма разлика, ако бъдат продадени. Европейските служители все пак са били загрижени, защото други страни е можело да последват примера на Саудитска Арабия.

Един саудитски служител каза, че не е в стила на правителството да отправя подобни заплахи, но че вероятно е очертало на членовете на Г-7 евентуалните последици от всякакви конфискации.

Позицията на Саудитска Арабия се промени, след като държавите от Г-7 излязоха с предложение, което не експроприира активите, каза един от хората.

Не е ясно, казаха хората, дали Саудитска Арабия е действала от личен интерес - опасявайки се, че конфискация ще създаде прецедент, който може да бъде използван срещу други страни в бъдеще - или в знак на солидарност с Русия. Рияд и Москва поддържат близки отношения, откакто Русия нахлу в Украйна и заедно ръководят картела ОПЕК+ на производителите на петрол. Правителството на Саудитска Арабия също изгради връзки с Украйна, а президентът Володимир Зеленски пътува до кралството миналия месец, за да се срещне с престолонаследника Мохамед бин Салман.

Какъвто и да е мотивът, ходът на Саудитска Арабия подчертава нарастващото ѝ влияние на световната сцена и трудността на Г-7 да спечели подкрепа от така наречените глобални южни нации за Украйна в лицето на агресията на Русия.

При принц Мохамед, де факто владетелят на Саудитска Арабия, Рияд все повече се позиционира като дипломатическа сила и заяви, че иска да посредничи между Киев и Москва.

Саудитското и френското правителства не отговориха веднага на исканията за коментар.

На среща на върха в Италия през юни, след месеци на дискусии, лидерите на Г-7 се съгласиха на финансова структура, която ще предостави на Украйна около 50 милиарда долара нова помощ. Седемте държави-членки и Европейският съюз се съгласиха да дадат заеми, които ще бъдат изплатени с печалбите, генерирани от блокирани фондове на Русия в размер на около 260 милиарда евро, повечето от които са в Европа.

Очаква се средствата да генерират между 3 и 5 милиарда евро годишно.

Г-7 и ЕС финализират механизма на схемата. Някои държави от ЕС се надяват, че планът е стъпка към правенето на повече с активите и подобни призиви вероятно ще стават все по-силни, колкото по-дълго продължава войната и колкото повече се увеличават разходите за възстановяване на Украйна.

Петродоларова система

Саудитска Арабия е най-големият износител на суров петрол в света и нейната централна банка има нетни чуждестранни резерви от 445 милиарда долара. Държавният инвестиционен фонд също има почти $1 трилион активи.

Нито централната банка, известна като SAMA, нито инвестиционният фонд разбиват чуждестранните активи по валута или държава. Но по-голямата част от притежанията са в долари. Според последните данни на американското правителство Саудитска Арабия притежава 135 милиарда долара в държавни ценни книжа на САЩ.

Двама от хората поставиха под съмнение достоверността на заплахата на Саудитска Арабия, отбелязвайки, че е имало малко движение в избягване на валутите на Г-7, когато руските активи бяха замразени за първи път малко след пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Членове на Г-7 също казаха, че няма много надеждни алтернативи, които страната от Персийския залив да преследва отвъд долара и еврото.

Саудитска Арабия продава своя петрол в долари, повишавайки статута му на основна резервна валута в света. Въпреки широко разпространените спекулации, че ще премине към други валути, включително китайския юан, саудитските власти постоянно омаловажават идеята, заявявайки, че придържането към долара е най-доброто нещо за икономиката на кралството.