Петролът се стабилизира, докато търговците следят срещата на ОПЕК+ и запасите в САЩ

Brent се търгуваше близо до 84 долара за барел след спад от 0,7% в предишната сесия, докато West Texas Intermediate беше близо до 79 долара

09:30 | 30 май 2024
Автор: Шарън Чо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола беше стабилна, след като се понижи в сряда, докато търговците очакват данните за запасите в САЩ и срещата на ОПЕК+ през уикенда за повече яснота относно перспективите за търсене и предлагане.

Глобалният бенчмарк суров петрол Brent се търгуваше близо до 84 долара за барел след спад от 0,7% в предишната сесия, докато West Texas Intermediate беше близо до 79 долара. Суровините последваха спада на облигациите и акциите в сряда след разочароващата продажба на US Treasuries. Това компенсира нервността поради поредната атака срещу кораб в Червено море и коментарите на Израел, че вероятно няма да успее да победи "Хамас" преди края на тази година.

Петролът поскъпна тази година поради геополитически конфликти и ограничения на добива от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници. Групата вероятно ще разгледа фактори, включително спад в цените през последния месец, по-слаба перспектива за търсене в Китай и стабилни доставки от САЩ, когато се срещне онлайн в неделя. Очаква се да удължи намаляването на производството през втората половина на 2024 г.

„Има известна предпазливост на пазара, като се обръща внимание на забавянето на потреблението точно преди летния сезон с голямо търсене“, каза Уил Сунгчил Юн, старши стоков анализатор в SI Securities Corp. „Но изненада от ОПЕК+ не може да бъде напълно изключена и това може да доведе до незабавно покачване на цените.“

Пазарът също така ще разглежда официалните данни за запасите от петрол и горива в САЩ, очаквани по-късно в четвъртък, тъй като летният сезон на шофиране започва. Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 6,49 милиона барела миналата седмица, според Американския петролен институт, което би било най-големият спад от януари, ако бъде потвърдено от официални данни.