Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Цачев: Златото има потенциал да поскъпне със сериозен двуцифрен процент

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА трейдинг, "Бизнес старт", 29.05.2024 г.

09:50 | 29 май 2024
Автор: Даниел Николов

Инвеститорите харесват златото все повече и повече, и то не като хедж на рискове, а защото отразява целия възходящ пазар на суровините плюс търсенето от централните банки, и е алтернатива на обезценяващите се пари. Металът записа нов рекорд в понеделник на 2449 долара за тройунция; отложените намаления на лихвите в САЩ не предполагат голям ръст в краткосрочен план, но няма причина през следващите 12 месеца златото да престане да поскъпва. Това коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА трейдинг, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Златото има потенциал да направи сериозен двуцифрен процент растеж... Ако погледнем какво е направило златото от своите върхови стойности преди повече от 10 години, когато беше почти 2000 долара - сега е 2400. За 12-13 години 20% от върха не е кой знае какво - всички останали суровини, с изключение на петрола, имат по-сериозни ръстове. Когато добавим колко са поскъпнали акциите, това означава, че златото има потенциал да стигне 3000 долара."

Според Цачев това ниво може да бъде постигнато чрез малки постепенни увеличения в цената.

През последните седмици среброто изпреварва по темпове на растеж златото, което обикновено се наблюдава във финалния етап на поскъпването на металите, каза Цачев. Силното поскъпване на среброто в такива моменти е заради интерес от инвеститори, които търсят други възможности извън вече скъпото злато.

Индустриалното търсене ще движи цените на среброто и медта, като при среброто то отговаря за около 50% от търсенето. "Търсенето в момента е доста високо и това води до сериозен дефицит спрямо годишното производство - причината е все повече търсене за фотоволтаици. Същото нещо, но в много по-малка степен по отношение на търсенето от индустрията, важи и за медта. Тя също се използва за ВЕИ, но стимулите, които виждаме за стабилизиране на строителството в Китай, са един от тези фактори, които подобряват много настроението на инвеститорите и на пазара. Строителството си остава големият потребител на мед в световен мащаб."

За момента пазарите не реагират особено на геополитически фактори, които не могат да спрат доставките на дадена суровина в рамките на няколко дни, тъй като има различни буфери под формата на свободен капацитет за добив на петрол или складови запаси за метали. При метали като медта може да има сериозни ръстове в цените, ако търсенето през следващите години се окаже по-високо от прогнозите, коментира Цачев.

Пазарът на петрол очаква нов баланс, като търсенето в следващите месеци вероятно ще се окаже по-високо от очакваното с настъпването на летния период на почивки и повече шофиране. ОПЕК+ едва ли ще промени добивите си на срещата този уикенд, като цената около 84 долара за Brent е удобна за големите производители като Саудитска Арабия и Русия.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.