Индустриалната печалба в Китай расте заради износа и модернизираното оборудване

Китайската промишленост отново започна да расте през април 

19:05 | 27 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Печалбата на китайските промишлени предприятия нараснаха през април, тъй като правителственият натиск за модернизиране на оборудването повиши търсенето, а износът се върна към растеж, давайки тласък на икономиката.

Промишлената печалба на големите китайски компании са се увеличили с 4% спрямо година по-рано през април, според данни, публикувани от Националното статистическо бюро в понеделник. Повишението обърна тенденцията на спад през март, което сложи край на седемте поредни месеца на увеличение. 


Китайската промишлена печалба се връщат към растеж през април 

Глобалният цикличен бум на технологични продукти като чиповете, както и стремежът на китайското правителство да накара фирмите да подменят старото си оборудване вероятно са подкрепили априлския подем. Силното търсене на промишлени стоки в чужбина също подобри приходите на производителите на стоки - от дрехи до мебели.

„Насърчаването на „новите производителни сили“, съчетано с политиката за модернизиране на оборудването, постепенно дава резултат“, заяви в придружаващо изявление Ю Вейнин, правителствен статистик. Словосъчетанието се отнася до нововъзникващите отрасли, включително технологичните, които Китай се опитва да насърчи като нов източник на растеж.

През март правителството обеща средства, за да насърчи потребителите и предприятията да подменят старите стоки и оборудване. За промишлеността програмата е под формата на комбинация от субсидии, държавни инвестиции и нови екологични стандарти за машините.

Производството на оборудване има най-голям принос за ръста на печалбата през първите четири месеца на годината, според Ю. Печалбата на производителите на компютърно, комуникационно и друго електрическо оборудване са нараснала със 76% през първите четири месеца на годината спрямо същия период на предходната година, докато печалбата на производителите на общо оборудване са се увеличили с 6% през периода.

Печалбата на чуждестранните фирми засега е водеща при възстановяването през тази година, като след тежките загуби през 2023 г. те нарастват със 17 % през първите четири месеца, докато печалбата на държавните предприятия спада с 2,8 %. 

Възстановяването на промишлените предприятия обаче трябва да се затвърди още повече, тъй като „вътрешното търсене остава недостатъчно, а външната среда все още е сложна и мрачна“, каза Ю.

„Повишаването на печалбата на промишлените предприятия в Китай през април след спада през март е още един знак, че производството отново стъпва на по-здрава основа. Проблемът е, че това вероятно отразява подкрепата на износа и подкрепяните от правителството инвестиции, а не по-широко възстановяване на търсенето в частния сектор (картина, която предават данните за активността през април). Липсата на баланс поражда съмнения относно устойчивостта на възстановяването на приходите - предпоставка за разширяване на инвестициите и наемането на персонал от страна на компаниите", казва Ерик Жу, икономист в Bloomberg Economics.

През април растежът на потребителските разходи неочаквано се охлади до най-бавния темп от 2022 г. насам, а ключовите показатели за сектора на недвижимите имоти се влошиха повсеместно. Цените в производствените предприятия останаха в дефлация, както от края на 2022 г. насам, като индексът на цените на производител се понижи с 2,5% през април спрямо година по-рано.

Китайските политици разчитат на индустриалните производители в страната да компенсират слабото вътрешно търсене и да помогнат на икономиката да постигне тазгодишната цел за растеж от около 5%. 

Но силното индустриално производство на Китай се превърна в източник на напрежение с държави, включително САЩ и Европа, които критикуват Пекин, че залива световния пазар с евтини стоки, особено в новите енергийни сектори. Търговските търкания изглежда ще ескалират, тъй като Китай обеща да предприеме решителни мерки срещу новите мита на администрацията на Байдън и намекна за 25% мита върху автомобилите, които ще засегнат европейските и американските производители на автомобили.

Всичко това постави властите под натиск да подкрепят вътрешния пазар с повече фискални и парични стимули. 

Икономистите очакват централната банка да намали лихвените проценти през тази година. По-рано този месец правителството обяви и широк спасителен пакет за сектора на недвижимите имоти, въпреки че анализаторите се съмняват, че мерките ще бъдат достатъчни, за да сложат край на продължаващия от години спад в сектора на недвижимите имоти.