Литовският президент Науседа печели втори мандат с убедителна победа

60-годишният Науседа влезе в кампанията като фаворит и след като надделя на първия тур на 12 май, събра още одобрения от кандидатите, които бяха елиминирани

09:45 | 27 май 2024
Обновен: 09:50 | 27 май 2024
Автор: Милда Сепутите
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Литва Гитанас Науседа беше избран за втори петгодишен мандат в неделя, като избирателите в балтийската страна подкрепиха с огромно мнозинство приемствеността във външната политика и твърдата позиция по отношение на заплахата от руска агресия. 

Науседа спечели 76% от гласовете на втория тур, след като бяха преброени бюлетините от 90% от районите, според данни на избирателната комисия. Политическият му съперник Ингрида Симоните, министър-председател на Литва, призна поражението си.

Войната на Русия в Украйна доминира президентската кампания в страната с население от 2,8 млн. души, която граничи с руския ексклав Калининград на запад и Беларус на изток. Науседа си осигури обществена подкрепа с позицията си по отношение на Украйна и гласовитите призиви към съюзниците от НАТО да укрепят източната граница на военния алианс. 

„Независимостта на Литва, свободата на Литва е крехко нещо, което трябва да пазим и да не допуснем да се пропука“, заяви президентът пред репортери в неделя. „Това е причината, поради която трябва да се направи много повече за колективната сигурност“.

Повече от три десетилетия, след като страната, заедно с Латвия и Естония, си възвърна независимостта от Съветския съюз, държавата - членка на Европейския съюз, е домакин на най-големите военни учения в историята си. Този месец ученията включваха комендантски час в двата най-големи града на страната. 

Науседа е водеща сила в ЕС и в Организацията на Северноатлантическия договор в призоваването на действията на Москва. Миналата седмица той нарече очевидния руски проектоплан за коригиране на морските си граници „хибридна атака срещу Запада“, целяща да постави на изпитание единството на НАТО.

Планът, чийто проект беше публикуван в документ на руското министерство на отбраната, призоваваше за неуточнени изменения на границите на Русия с Литва и Финландия в Балтийско море. По-късно той беше премахнат от правителствения уебсайт без обяснение. 

Бивш икономист
60-годишният Науседа влезе в кампанията като фаворит и след като надделя на първия тур на 12 май, събра още одобрения от кандидатите, които бяха елиминирани.  

Президентът на Литва отговаря за външната и отбранителната политика и има ограничени правомощия по вътрешните въпроси, но може да налага вето върху законодателството, да назначава съдии, централни банкери и други длъжностни лица. Държавният глава също така предоставя мандат за ръководство на правителството и представлява страната в ЕС и

49-годишният Науседа и 49-годишната Симоните имаха малко различия по отношение на сигурността. На вътрешния фронт Науседа се обърна повече към избирателите, подкрепящи традиционните семейни ценности, докато Симоните се застъпи за по-всеобхватен подход по въпроси като правата на ЛГБТК. 

Бивш главен икономист в банка SEB във Вилнюс, Науседа беше политически аутсайдер до избирането му за държавен глава преди пет години. Той получи подкрепата на Социалдемократическата партия на Литва, Партията на зелените и земеделците, както и на Партията на регионите. 

Науседа обеща да се обърне към семейната политика, като например данъчни облекчения и достъп до жилища. Той ще трябва да координира политиките си със следващото правителство, след като Литва проведе парламентарни избори на 13 октомври.