Може ли Roundup да убие и Bayer

Bayer обмисля дали да използва правна тактика за ограничен фалит, в опит да уреди десетки хиляди съдебни дела в САЩ, според които пестицидът Roundup причинява рак

20:02 | 24 май 2024
Автор: Ким Чипман и Тарсо Велосо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Bayer AG Бил Андерсън каза, че вълната от съдебни дела заради нейния унищожител на плевели Roundup е „екзистенциална“ заплаха за компанията и фермерите, увеличавайки залозите, докато германската фирма обмисля спорна правна маневра.

„Темата за съдебните дела за глифозат е екзистенциална тема за нашата компания, защото заплашва да премахне способността ни да продължим да правим иновации за фермерите и за продоволствената сигурност“, каза Андерсън в реч в Клуба на бизнес ръководителите на Чикаго в четвъртък, позовавайки се на ключовата съставка на хербицида.

Bayer обмисля дали да използва правна тактика, наречена "тексаски фалит в две стъпки", в опит да уреди десетки хиляди съдебни дела в САЩ, според които Roundup причинява рак, казаха хора, запознати с начина на мислене на компанията, пред Bloomberg през март. Bayer енергично защити твърдението си, че глифозатът и препарати на основата на глифозат са безопасни и химикалът остава широко разпространен в голяма част от света.

Коментарите на главния изпълнителен директор показват, че Bayer се опитва да разшири защитата си отвъд съдебната зала, където загуби редица дела в САЩ от потребители на хербицида, които твърдяха, че причинява рак, което компанията упорито отрича. Компанията твърди, че без такива продукти светът няма да може да изхрани нарастващото население.

Предшественикът на Андерсън, Вернер Бауман, като цяло не допускаше, че съществуването на компанията е застрашено, въпреки че правните неволи нарастваха. Bayer е заделил 16 милиарда долара за решаване на съдебни дела на Roundup. Около 10 милиарда долара от този резерв са изразходвани досега, каза говорител на компанията.

Тексаски фалит

"Тексаският фалит в две стъпки" получава името си от използването на щатски закон, който позволява на компаниите да разделят своите активи и пасиви на отделни единици, след което да поставят частта, заредена със задължения, в несъстоятелност, за да стимулират глобално уреждане.

Подобен ход, ако успее, може да позволи на други части на Bayer, голяма фармацевтична компания и компания за потребителско здраве, да продължат да работят нормално. Съдилищата обаче отхвърлиха подобна тактика на 3M Co. за искове, насочени към дефектни устройства за защита на слуха за американски войници, и на Johnson & Johnson в съдебни спорове, свързани с бебешката пудра на основата на талк.

Bayer се съгласи да премине от базираната на глифозат версия на Roundup към нови активни съставки за убиване на плевели на потребителския пазар в САЩ до края на миналата година. Компанията обаче все още продава хербициди на основата на глифозат за селскостопански пазари, а Европейският съюз в края на миналата година разреши продажбите за още едно десетилетие.    

Андерсън в речта си нарече съдебните дела за глифозат неоснователни и лоши за компанията и служителите, които са загубили работата си в резултат на това.

Химическият конгломерат харчи за съдебни дела повече от 2,4-те милиарда евро годишно, изразходвани за научноизследователска и развойна дейност, каза изпълнителният директор. Той каза, че Bayer е най-големият инвеститор в научноизследователска и развойна дейност в селското стопанство и правните проблеми излагат на риск напредъка, необходим за изхранването на нарастващото световно население до средата на века с по-малко вода и земя.

Разходи за земеделие

„Това всъщност е нещо много сериозно за американското земеделие“, каза Андерсън. „Изчислено е, че разходите за хранителни стоки за средно четиричленно семейство в САЩ ще се повишат с повече от 40%, ако глифозатът бъде премахнат от селскостопанската система.“

Културите, генетично модифицирани да издържат на прилагането на глифозат за борба с плевелите, представляват почти всички насаждения с царевица и соя в САЩ и Бразилия.

Андерсън каза, че въпреки че научните и регулаторни общности на САЩ дават зелена светлина на глифозата, компанията все още е обект на съдебни дела за милиарди долари всяка година. Bayer наследи съдебните дела за Roundup чрез покупката през 2018 г. на селскостопанския гигант Monsanto за 63 милиарда долара.

Акциите на германската компания загубиха повече от 70% от стойността си след покупката на Monsanto и паднаха с още 1,3% рано в петък във Франкфурт.

Загрижеността на инвеститорите нарасна за отговорността на Bayer. В допълнение към правните неволи, компанията се бори с други проблеми, включително слаби очаквания за бъдещи предложения на лекарства и голям дълг.