Русия замрази активи за над 1 млрд. евро на европейски банки по дело на "Газпром"

Искът е срещу европейски банки, които подкрепиха ключов проект за природен газ, попаднал в санкциите срещу Русия

13:54 | 18 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руски съд замрази местни активи на германската Deutsche Bank AG и италианската UniCredit SpA по дела на обща стойност над 1 милиард евро (1,09 милиарда долара), заведени от предприятие на "Газпром".

Арбитражният съд на района на Санкт Петербург и Ленинград арестува активи на регистрираната в Мюнхен UniCredit Bank AG и базираната в Москва UniCredit Bank AO като част от делото на "РусХимАльянс", според съдебни документи от 16 май. Дялове в две други базирани в Русия свързани компании бяха замразени, заедно с недвижими имоти и парични средства в банкови сметки.

Съдът също така замрази ценни книжа, притежавани от Deutsche Bank в Русия, както и недвижими имоти и средства по всички банкови сметки, според документите.

„UniCredit беше уведомена за подаването на документи в руския съд във връзка със съдебното дело RusKhimAlyans V UC GmbH, към което беше присъединена AO UC Bank“, каза банката в изявление, изпратено по имейл в петък. „Само активи, съизмерими със случая, ще бъдат в обхвата на временната мярка, а не за UC AO Bank като цяло. Останалите детайли в момента преглеждаме подробно.“

Съвместното предприятие между руския държавен газов гигант и по-малкия производител "РусГазДобыча" заведе съдебни искове за повече от 1 милиард долара срещу европейски банки, които подкрепиха ключов проект за природен газ, попаднал в санкциите срещу Русия.

Базираната в Милано UniCredit, която оперира в Русия чрез дъщерно дружество с около 3100 служители и повече от 50 клона, казва, че е заделила над 800 милиона евро срещу просрочия в Русия от 2022 г. насам и е намалила кредитния си портфейл с две трети. Главният изпълнителен директор Андреа Орсел каза през май, че кредиторът ще продължи да прави каквото може в страната и че е в съответствие със санкциите, но че окончателното излизане ще бъде трудно за изпълнение.

Изслушванията по иска на дружеството на "Газпром" срещу UniCredit са прекратени, тъй като страните имат друг процес в Обединеното кралство, според руския съд.

Италианското външно министерство и кабинетът на министър-председателя не отговориха веднага на исканията за коментар. Министърът на външните работи Антонио Таяни миналия месец осъди изземването от Москва на базирани в Русия активи, принадлежащи на друга италианска компания, производителя на отоплителни системи Ariston Thermo Group.